E.ON staví na jihu Čech velkokapacitní úložiště energie

11. 7. 2017

Energetická společnost E.ON staví v rozvodně v Mydlovarech na Českobudějovicku velkokapacitní úložiště energie. Projekt za 24 milionů korun má být hotov na konci listopadu. Baterie bude mít kapacitu jedné megawatthodiny. Uvedla to Mladá fronta Dnes. Bateriové úložiště pro nadbytečnou energii staví i skupina Solar Global v Prakšicích na Uherskohradišťsku.

Příčinou je rozvoj obnovitelných zdrojů a akumulace přebytečné elektřiny. "V případě úspěšného provozu se uvažuje o eventuálním rozšíření až do velikosti 10 MWh instalované kapacity," řekl listu o úložišti u Mydlovar vedoucí projektu Michal Jurík. Dodavatelem technologie je společnost Siemens, která dodá svůj systém Siestorage.

Společnost E.on bude úložiště využívat primárně ke kompenzaci případných snížených dodávek od obchodníka s elektrickou energií. "Je to první instalace takového kapacitního rozsahu v České republice," řekl ředitel divize Energy Management Siemens Tomáš Hüner. Siemens podle něj v Česku zřídí centrum, které pokryje aktivity společnosti v oblasti akumulace ve východní a střední Evropě.

E.15
FB (vítr)