Předsedkyně ÚV KSČM Kateřina Konečná přijala pozvání předsedy ČSBS Jaroslava Vodičky

31. 10. 2022

Úvodní foto: Kateřina Konečná při svém vystoupení v Míčovně Pražského hradu.

Projev předsedkyně ÚV KSČM Kateřiny Konečné pronesený v Míčovně Pražského hradu 28.10.2022. Z článku vyjímáme.

První republika – doba sociálních rozdílů

Vedle hlavních řečníků dostali prostor pro svá vystoupení i poslanci národního a evropského parlamentu.

Málokdo už dnes vzpomene na to, že samostatný stát Čechů, Slováků a Karpatorusů před 104 lety vznikal těžce. Nejenom politickými jednáními, ale i se šarvátkami, a dokonce boji se sousedy, pravila europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM). Němci, Maďaři i Poláci měli tehdy jiné představy. I přesto jsme si svou svébytnost uhájili. Konečná upozornila, že první republika nebyla jen idylickým obdobím, jak se dnes někteří snaží s falešnou nostalgií idealizovat. »Byla to doba obrovských sociálních rozdílů, hladových bouří i krvavých obětí. Nicméně byl to také začátek sebeurčení, začátek národní svébytnosti bez jha Rakouska-Uherska.«

Konečná připomněla heslo zakladatele státu Tomáše Garrigua Masaryka »Demokracie je diskuse!«. »Toto heslo je dnes aktuální možná více než před 100 lety. Místo diskuse se dnes totiž nosí nálepkování, či rovnou zakazování. A paradoxně hlavně od těch, kteří se prohlašují za jediné správné demokraty. Takže to spíše vystihuje druhý Masarykův citát: Demokracii máme – teď ještě ty demokraty!«

Konečná se narodila jako občanka Československa a je na tuto skutečnost hrdá, jak zdůraznila. Stejně tak by byla ráda, kdyby na svou zemi byly hrdé i následující generace, aby měly vůli, oddanost i chuť hájit vše dobré, co nám vznik samostatného státu dal.

Celý článek zde:

mh