Češi jsou chudší, než ukazují statistiky. V datech Eurostatu chybí exekuce a insolvence

12. 6. 2018

Roky jsou Češi zvyklí slýchat, že se jich chudoba téměř netýká. V žebříčcích sociálního vyloučení a příjmové chudoby, které každý rok vydává Eurostat, patříme mezi nejúspěšnější státy.

V posledním srovnání za rok 2016 bylo Česko s náskokem v čele. Nízké příjmy a sociální strádání trápily pouze 13,3 procenta populace, zatímco v celé Evropské unii byl průměr 23,4 procenta. Odborníci ale upozorňují, že statistiky jsou zavádějící. Vůbec se do nich nezapočítávají exekuce, které právě v Česku postihují mnohem více lidí než v řadě západoevropských zemí.

"Příjmová chudoba se vypočítává z čistého příjmu, v jednotné metodice Eurostatu vůbec není otázka, zda člověk má exekuci, případně kolik se mu strhává na exekučních či insolvenčních srážkách. Šetření tak vypovídá o stavu, jako by tu nebyla provedena jediná exekuce," řekl Daniel Hůle, který se v organizaci Člověk v tísni zabývá právě problémy lidí s dluhy.

Celý článek zde.

Hospodářské noviny