Na byt o velikosti 3+1 si Jihočeši naspoří za šest let a šest měsíců

13. 6. 2018

Šest let a šest měsíců. Přesně tak dlouho trvá, než si průměrný Jihočech s čistou mzdou 20 616 korun naspoří na byt 3+1 o velikosti zhruba 75 metrů čtverečních, jehož pořizovací cena je 1 602 268 korun. Alespoň tak to vyplývá z údajů internetového portálu Annonce.

To na tom přitom nejsme nejhůře. V Praze 1 se pořizovací cena takového bytu v letošním roce vyšplhala dokonce na něco přes 14 milionů korun, nejméně stojí takový byt v Ústeckém kraji, kde vyjde na zhruba tři čtvrtě milionu korun. Čísla jsou to sice krásná, jak ale uvádí Jiří Kahoun z českobudějovické společnosti Fortuna Reality, bytů o velikosti 3+1 je v krajském městě nedostatek.

„Když už nějaký takový byt volný je, velmi rychle je prodaný,“ řekl s tím, že žádanými lokalitami jsou Pražské předměstí v okolí kolem IGY a Družby, Suché Vrbné, Rožnov nebo třeba Nemanice. Problémem je dle jeho slov skutečnost, že pořizovací cena takových bytů se v průběhu let vyšplhala na své maximum. „Ceny jsou zastropované. A dát za takový byt v paneláku dva miliony korun, to lidé nechtějí,“ vysvětloval s tím, že dají přednost koupi zcela nového bytu.

Celý článek zde.

Českobudějovický Deník