Na největší cvičení NATO posledních let vyšle Česko rakeťáky

5. 10. 2018

Bude to největší cvičení spojenců od přelomu tisíciletí. Přes 45 tisíc vojáků, 150 letounů, 60 plavidel a 10 tisíc vozidel všeho druhu včetně těžké techniky. Zapojí se i česká armáda. Na alianční cvičení Trident Juncture do Norska vyšle 200 vojáků z protiletadlového raketového pluku.D o cvičení daleko na severu Norska u hranice polárního kruhu se na přelomu října a listopadu zapojí až 45 tisíc vojáků z jednatřiceti zemí. Trident Juncture 2018 má vyslat jasný vzkaz, že Aliance je připravena reagovat rychle na jakékoliv ohrožení.

Úkolem českých vojáků bude zabezpečit německé brigádě pozemní protivzdušnou obranu ve všech fázích cvičení. „Cílem je deklarovat schopnost aliančních jednotek vést operaci vysoké intenzity na vnější hranici států NATO – v případě aktivace článku 5 Washingtonské smlouvy. Zároveň se jedná o certifikační cvičení jednotek, jež budou v roce 2019 držet hotovost v Silách velmi rychlé reakce NATO,“ uvedl zástupce velitele strakonické pluku Jaroslav Daverný.

Celý článek zde.

iDnes