NATO zve Rusko na své cvičení, aby pochopilo, s kým má tu čest

8. 10. 2018

Členské státy NATO a řada partnerských zemí chystají největší společné vojenské cvičení za několik desetiletí, píše Business Insider. Připomíná, že Aliance „klade důraz na sílu a průhlednost,“ a zve ruské pozorovatele, aby mohli co možná nejlépe pochopit poselství.

Členské státy NATO a řada partnerských zemí se připravují k největšímu vojenskému cvičení za několik desetilet. Na prahu cvičení Trident Juncture, které se má konat na podzim v Norsku a kterého se má zúčastnit 45 tisíc vojáků, 10 tisíc bitevních strojů, 60 lodí a 150 letadel z 31 zemí, klade Aliance „důraz na sílu a průhlednost" a zve ruské pozorovatele, aby mohli co možná nejlépe pochopit toto poselství.

Americký admirál, který velí cvičení, věří, že Rusko pozvání přijme. „Jsem přesvědčen, že přijdou. Je to v jejich zájmu, aby přišli a podívali se, co děláme," prohlásil admirál James Foggo. „Hodně se dozvědí. Chci, aby přišli a podívali se, jak dobře spolupracují spojenci v NATO a jejich partneři."

Celý článek zde.

AC24