ČSSD vsadila na triumvirát

15. 6. 2017

Bohuslav Sobotka končí v čele ČSSD. V jeho pozici ho nahradí statutární místopředseda Milan Chovanec. Do voleb však stranu nepovede. Volebním lídrem bude místopředseda ČSSD a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Sobotka zůstává premiérem vlády a rovněž neodchází z čela jihomoravské kandidátky ČSSD.

O modelu »triumvirátu« rozhodlo dvouhodinové grémium sociální demokracie. Sobotkovi zlomily vaz výzkumy veřejného mínění. Ty ukázaly, že se voliči po vládní krizi, kterou Sobotka vyvolal, od strany ještě více odvrátili. »Podpora veřejnosti neodpovídá práci, kterou sociální demokracie odvedla,« odkázal na průzkumy jasně Sobotka na tiskové konferenci po přelomovém grémiu. Podle jednoho z posledních průzkumů se ČSSD propadla už na deset procent a na čtvrté místo ve »stranickém pelotonu«, za ANO, ODS a KSČM. Sobotka však též naznačil, že problémy jeho strany jsou hlubší, když řekl, že »problémem sociální demokracie je, že neustále řeší vnitřní problémy místo toho, aby se zaměřila na budoucnost a na témata důležitá pro voliče«. Není však jasné, co tím myslel, neboť všechny své oponenty ve straně se mu přitom v minulých letech a měsících podařilo odstranit.

Místopředsedu KSČM Jiřího Dolejše včerejší řešení poněkud udivilo. »Když vám nejede auto, nevyřešíte to tím, že vyměníte řidiče,« poznamenal s úsměvem Dolejš. Vzpomněl rovněž triumvirát Octaviana, Antonia a Lepida, který kdysi stál u konce římské republiky a u přechodu k císařství. Dolejš doufá, že tak fatální důsledky tentokrát nepřijdou.

Nový volební lídr Lubomír Zaorálek vyloučil, že by se chtěl za nově vzniklý mocenský triumvirát schovat. »Přejímám plnou odpovědnost za výsledek sociální demokracie v říjnových volbách. Beru to na sebe. Před odpovědností se neskrývám,« dal najevo, kdo bude od této chvíle v ČSSD číslo 1.

Odcházející lídr Sobotka zdůraznil, že »na rozdíl od některých předchůdců nechce vytvářet žádné alternativní projekty«, čímž narážel na předchozí předsedy strany, Miloše Zemana a Jiřího Paroubka, kteří si založili vlastní strany.

Podle nového lídra Zaorálka je Sobotkova rezignace »projevem vysoké politické kultury«.

Nově nastupující předseda strany Milan Chovanec předpokládá, že sociální demokracie po podzimních volbách do Poslanecké sněmovny uspořádá mimořádný sjezd, kde zvolí řádného předsedu. Nemyslí si, že by se sjezd uskutečnil dřív než před volbami. Chovanec též uvedl, že v sociální demokracii není tolik kvalitních lidí, jako je Sobotka, takže by se pro něj měla najít »důstojná role, pokud by se ČSSD účastnila skládání příští vlády«.

Autor: 
(ste)
Zdroj: 
ihalo.cz