Monika Hoření: Kdo tu šíří nenávist

5. 8. 2017

Vysoké teploty letních dnů, nebo možná velké teplotní výkyvy, zřejmě ovlivnily tvorbu Jakuba Jandy, vedoucího projektu Kremlin Watch a zástupce ředitele »proslulého« spolku Evropské hodnoty. Usoudil totiž, že se u nás nedostatečně bojuje proti tzv. konspirační scéně a málo se jde po ruské stopě. Jal se to tedy »hodit na papír«.

»Nastává čas pokusit se vytlačit vliv Kremlu z české politiky. Měli bychom zřídit sněmovní vyšetřovací komisi o ruském vlivu na Hradě, rozjet novinářské investigace na české konspirační scéně a vyhodit spoluhráče Moskvy z citlivých parlamentních komisí,« shrnul Janda to, co má na srdci, do jasného úvodu svého článku na serveru Info.cz.

Pan Janda velmi pozoruhodně srovnává zájmy americké a ruské - zřejmě, aby ho nikdo neobvinil, že Američanům nadržuje. Posuďte sami: »Při hodnocení aktivit cizích států vůči České republice stačí jednoduché cvičení – ohrožují americké kulturní aktivity některý z českých národních bezpečnostních zájmů? Ne, tudíž nejsou hodnoceny jako nepřátelské. Ohrožují ruské snahy zpravodajsky infiltrovat české politické a bezpečnostní instituce nějaký český zájem? Ano, například jeden z životně důležitých – ‚politickou nezávislost‘.« Povšimněte si, prosím, že autor chápe prosazování amerických zájmů (všude ve světě, nejen v České republice) jako kulturní aktivity, zato ruské zájmy jsou rovnou zpravodajskou infiltrací. Tak na takovéto srovnávání mu nikdo neskočí! Jakub Janda zřejmě považuje české občany za naprosté hlupáčky.

V další části svého publicistického příspěvku hledá autor »trojské koně uvnitř systému« a nalézá je hnedle na Pražském hradě - když ne u prezidenta republiky, tak určitě v osobě jeho poradce. Inspirován současnými procesy, které se se zvláštním smyslem pro sebemrskačství odehrávají na půdě amerického Kongresu (jenž se asi rozhodl v historicky krátké době zopakovat zhoubný mccarthismus), vybízí k ustavení vyšetřovací komise »pro vliv Ruské federace na české ústavní instituce«. Také chce zabránit »zástupcům putinovských zájmů« v přístupu do »citlivých komisí« ve sněmovně a nemístně se trefuje do komunistického poslance Zdeňka Ondráčka. Mistruje i ředitele Českého rozhlasu, který byl členem poroty, jež letos již napodruhé udělila Krameriovu novinářskou cenu za nezávislou žurnalistiku. Ředitel prý tímto »legitimizuje skupinu nejhrubších konspirátorů« (míněni jsou nositelé ceny, letos například Zdeněk Zbořil, Stanislav Motl, Vlastimil Vondruška aj.).

A ono je to právě naopak. Ten, kdo je nebezpečím pro český národní zájem, jímž je jednoznačně mír a spolupráce v Evropě a ve světě, je právě Jakub Janda. Zveličuje, měří dvojím metrem, šíří stihomam a přispívá k neklidu a nenávisti mezi národy a státy. To může vést až k válce.

Autor: 
Monika HOŘENÍ
Zdroj: 
halonoviny.pdf