Slováci jsou právem hrdí na Slovenské národní povstání

26. 8. 2017

Výrazná většina Slováků vyjádřila hrdost na ozbrojené protifašistické Slovenské národní povstání (SNP) za 2. světové války. Opačný názor na SNP, který mají představitelé krajně pravicové parlamentní strany Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko (LSNS), zastává jen necelá desetina dospě- lých obyvatel SR.

Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění, jehož výsledky včera ČTK poskytl Institut pro veřejné otázky.

Zahájení SNP 29. srpna 1944 si Slovensko, které bylo za války pod silným vlivem nacistického Německa, každoročně připomíná státním svátkem a oslavami. SNP sice skončilo porážkou povstalců, pomohlo ale zemi pod Tatrami, aby se zařadila mezi členy vítězné protinacistické koalice.

V sondáži se až 85 % respondentů přihlásilo k tomu, že SNP bylo výrazem odporu Slováků proti fašismu, a proto by obyvatelé měli být na něj hrdí. Naopak jen devět procent dotazovaných se ztotožnilo s názorem, že SNP bylo povstáním vůči vlastnímu státu a že je třeba ho hodnotit negativně. SNP je historicky označováno za jeden z nejvýznamnějších mezníků v novodobých dějinách sou- časného Slovenska.

Vůči SNP se nicméně již dříve vymezila LSNS, která se hlásí k válečnému Slovenskému štátu. Šéf strany a předseda Banskobystrického kraje Marián Kotleba přede dvěma lety čelil kritice za to, že v den výročí zahájení SNP visely na budově jeho úřadu v Banské Bystrici černé vlajky. Úřad v reakci pohotově zalhal, že šlo o vzpomínku na oběti SNP.

Podle sondáže přitom SNP kladně hodnotí i až téměř tři čtvrtiny příznivců LSNS, která je podle jiných průzkumů veřejného mínění třetí nejpopulárnější politickou stranou na Slovensku...

Autor: 
(rj)
Zdroj: 
halonoviny.pdf, obrázek wikipedia.org