KSČM má pevné voličské jádro

31. 8. 2017

Již 9,8 procent z těch, kdo chtějí jít na podzim ke sněmovním volbám, je napevno rozhodnuto volit KSČM. To je stejně jako u sociální demokracie. O volbě KSČM je ochotno uvažovat celkem 14,2 procenta voličů.

Vyplynulo to z nejnovějšího výzkumu agentury SANEP. Podle něj má nejvíce plně rozhodnutých voličů hnutí ANO. Z těch, kdo vyjádřili chuť jít k volbám, celých 17,1 procenta hodí hlas ANO, tvrdí SANEP. Komunisté a sociální demokraté se s uvedenými 9,8 procenty dělí o druhé místo. Ostatní strany jsou se značným odstupem za nimi. ODS má 6,2 procenta jistých voličů a hned za ní již je SPD Tomia Okamury, jejíž tvrdé voličské jádro se podle SANEPu rozrostlo na 5,2 procenta. Stejný výsledek zaznamenali lidovci. Ostatní strany vstup do sněmovny jistý nemají, TOP 09 má pevně přesvědčených 4,3 procenta voličů, Realisté 3,5, Piráti 2,6 procenta.

SANEP měřil i tzv. volební potenciál, tedy jaký poměr z těch, kdo přemýšlejí o tom jít k volbám, je ochotno o volbě té které strany vůbec uvažovat. Největší potenciál má z tohoto pohledu ANO, o jehož volbě přemýšlí 28,2 procenta voličů. Druhá je ČSSD, která může maximálně vytěžit 18,1 procenta hlasů, KSČM 14,2 procenta, což ji řadí na třetí místo. Alespoň teoretickou šanci překročit pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do sněmovny má krom těchto tří stran ještě šest politických subjektů – SPD Tomia Okamury (volební potenciál 12,5 procenta), ODS (12,2), KDU-ČSL (9,7), TOP 09 (8,3), Realisté (6,9) a Piráti (6,0). Ostatní strany, jako jsou Starostové, Svobodní, zelení či SPO (»zemanovci«) by se do sněmovny nedostaly, ani kdyby přesvědčili všechny voliče, kteří jsou o jejich volbě ochotni uvažovat.

Odhad volebního potenciálu vychází z hlasů 58,6 procent respondentů, kteří jsou rozhodnuti volit, či zvažují svoji volební účast.

Exkluzivní internetový průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 17. - 23. srpna 2017 na vybrané skupině 1807 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku nad 18 let. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-2,5 procenta.

(ste)
halonoviny.pdf