Začal nový školní rok, prvňáčků je méně, středoškoláků víc

5. 9. 2017

Na 108 tisíc prvňáčků usedlo poprvé do školních lavic. Jejich počet podle odhadů ministerstva školství poprvé po dlouhých letech klesl, a to asi o 9200. Po zhruba deseti letech naopak o něco přibude středoškoláků.

Studenti na Akademii řemesel Praha – Střední škole technické v Praze zahájili nový školní rok s prezidentem Milošem Zemanem. Ten jim řekl, že ho předchází pověst člověka, který bojuje za to, aby byl kladen důraz na technické školství na všech vzdělávacích úrovních. Poznamenal, že sám se přesvědčil, že když člověka něco nebaví, dělá to špatně. Zeman chtěl se studenty debatovat, otázku mu ale žádný z nich nepoložil. Od školy dostal dřevěnou ptačí budku.

Mnoha jihomoravským prvňáčkům zpříjemnil první den ve škole také dárek – vstupenka do Vida! science centra a Hvězdárny a planetária Brno. »Začátky ve škole mohou být pro prvňáčky náročné. V expozici Vida! ale zjistí, že objevování světa a poznávání vědy může být velká zábava a hra. Tímto projektem rádi prvňáčkům usnadníme a zpříjemníme vstup do školních let,« uvedl Lukáš Richter, ředitel Vida! science centra.

Na Vysočině zase prvňáčci obdrželi tzv. bezpečný kufřík, který už šestým rokem dostávají prvňáci od Kraje Vysočina. Děti v něm našly cyklolékárničku, reflexní vestu a reflexní pásek a omalovánky. Radost jim udělal skládací traktor a dvojice igráčků, které děti využijí při práci se stavebnicí ROTO určené pro práci v hodinách prvouky. Náplň kufříku má děti seznámit s bezpečností v dopravě a také vzbudit zájem dětí v nejnižších ročnících základních škol o manuální činnost.

Školní rok začal také v Bohuslavicích na Náchodsku, kterými se v srpnu prohnala větrná smršť. Poničila zhruba osm desítek domů, včetně střechy na budově školy. Obci se už podařilo opravit jídelnu a kuchyň, na opravu ještě čeká tělocvična, kde bude nutné položit nový povrch. Do školy chodí zhruba padesát školáků od 1. do 5. třídy.

O učivo nepřijdou ani děti, které do lavic nepustí nemoc. Už více než 60 let existuje při Fakultní nemocnici Brno škola, největší svého druhu v ČR. Školní rok v nemocnici podobně jako v jiných školách nezačal hned plnohodnotnou výukou. »Paní učitelky je přicházejí ten první den spíš oživit, rozveselit, aby jim pomohly po psychické stránce,« řekla ředitelka Marie Plevová.

V mateřských, základních a středních školách přibude v tomto školním roce proti minulému zhruba 15 tisíc žáků, do základních škol 922 900 žáků a do středních škol asi 395 tisíc studentů.

Žáci a studenti ukončí první pololetí ve středu 31. ledna 2018, poslední zvonění nového školního roku uslyší v pátek 29. června 2018. Na podzimní prázdniny se můžou těšit ve čtvrtek 26. října a pátek 27. října 2017. Vánoční prázdniny budou zahájeny v sobotu 23. prosince 2017 a skončí v úterý 2. ledna 2018. Jednodenní pololetní prázdniny jsou naplánovány na pátek 2. února 2018. Týdenní jarní prázdniny jsou na základních a středních školách rozloženy v termínech od 5. února do 18. března. Velikonoční prázdniny připadnou na čtvrtek 29. března a pátek 30. března 2018.

Autor: 
(jad)
Zdroj: 
ihalo.cz