8. zasedání ÚV KSČM: KSČM může získat 20 procent

9. 9. 2017

Komunistická strana Čech a Moravy je schopna v říjnových volbách využít svůj potenciál, podobně jako se jí to povedlo v roce 2004. Uvedl to ve svém projevu na sobotním 8. zasedání ÚV KSČM jeho předseda Vojtěch Filip.

Podle něj je třeba u všech programových soupeřů jasně ukázat na to, že KSČM stojí za svým základním názorem. »Jiní totiž mluví o lidech a my s lidmi,« řekl Filip. »Jsme pro to, aby lidé měli všechna práva, aby byla prosazena skutečná suverenita lidu. Dám konkrétní příklad, jak dále postupovat ve zdravotnictví. Cožpak si myslíte, že hnutí ANO jde o to, aby tu byla nezisková zdravotnická zařízení? Nejde jim o to, protože Andrej Babiš se pustil do podnikání ve zdravotnictví. O co mu tedy půjde? Aby se udržely akciové společnosti, společnosti s r.o., které tvoří zisk. Ale my, když budeme připravovat jakýkoliv reformní krok ve zdravotnictví, ať na úrovni kraje či celostátní, tak nám jde o to, aby veškeré prostředky, které se vyberou na zdravotním pojištění, šly do léčení lidí. Nikoliv do odměn manažerů, nebo do kapes vlastníků takových zařízení. A že ne všechna zdravotnická zařízení vlastní veřejný sektor, je jasné. Náš postup bude vždycky jiný, protože nám jde o to, aby systém fungoval pro to, pro co byl zřízen. Nikoliv pro to, aby někomu šly zisky z výkonů do kapes,« uvedl předseda ÚV KSČM.

ČSSD se levicově jen tváří

Filip ve svém projevu zkritizoval nejen oligarchizaci České republiky a asociální politiku pravicových stran, ale například i ČSSD, která se levicově tváří a pravicově jedná. »Když se sociální demokraté na jaře letošního roku pokusili předložit návrh na to, že začnou realizovat svůj původní slib na diferenciaci daní, mj. nikdy nevyužili našich návrhů, které KSČM předkládala v Poslanecké sněmovně, tak se lekli mediální kampaně, kterou proti nim spustili vlastníci jak podniků, tak médií,« řekl dále Filip.

Vláda podle něj nejen zklamala ve své práci a nesplnila řadu slibů, ale vzdálila se od občanů. »To je také šance KSČM na to, aby uspěla v těchto volbách. Již několikrát jsem přirovnal současnou situaci k roku 2004, kdy KSČM v podstatě využila celý politický potenciál, který měla ve společnosti, v evropských volbách. Tehdy získala 20 % hlasů. Jsem přesvědčen, že i teď tento potenciál jsme schopni využít,« připojil Vojtěch Filip, jehož celý projev přineseme v tištěných pondělních Haló novinách.

Parlamentních voleb, které se uskuteční 20. a 21. října, se týkala i řada příspěvků v následné diskusi. »Vstupujeme do fáze kontaktní kampaně a je na každém z nás, členů strany, jak se jí zhostí. Máme totiž našlápnuto k dobrému volebnímu výsledku,« uvedl Martin Říha z Brna. Miroslava Moučková z Prahy 7 poděkovala Haló novinám za to, že »dělají velký kus práce« a například Václav Chmara upozornil, že je potřeba nadále akcentovat otázku zisku z českého lithia, který nesmí proudit do zahraničních rukou. V dopoledním diskusním bloku dále vystoupili Zdeněk Štefek, Miloslava Vostrá, Marta Semelová, Josef Bohatec, Václav Snopek, Ivan Hrůza, Karel Klimša a řada dalších.

Nosná témata

Ústřední výbor v sobotu schválil stanovisko k aktuální politické situaci a dále rovněž návrh nosných témat pro využití ve vrcholné fázi volební kampaně v září a říjnu 2017, včetně postupu při jejich mediální prezentaci. Jménem oddělení pro ideově politickou práci a komunikaci ÚV KSČM jej předložil místopředseda strany Josef Skála. Pilířem jsou tato témata: »Přírodní dary země patří nám všem«, »Zabránit návratu asociálních škrtů« a »Bezpečí pro deset milionů, a ne války v cizím zájmu«. Témata i s přiloženou argumentací uložil ve svém sobotním usnesení Ústřední výbor rozeslat předsedům KV a OV KSČM.

Plénum se zabývalo nejen říjnovými parlamentními volbami, ale také těmi následnými, prezidentskými, jejichž první kolo bylo vypsáno na 12. a 13. ledna 2018. Některé okresní organizace vyzvaly své zástupce v Ústředním výboru, aby tlumočili názor podpořit ve volbách stávajícího prezidenta Miloše Zemana, jiné preferovaly postavit vlastního kandidáta. Po dopolední velmi plodné a věcné diskusi rozhodli členové ÚV, že postup KSČM při volbě prezidenta se bude schvalovat na 9. zasedání ÚV KSČM v pátek 27. října 2017.

Autor: 
(jk)
Zdroj: 
ihalo.cz