S čím jdou do voleb jihočeští kandidáti

12. 9. 2017

Předvolební tisková konference KSČM, na které se představilo čelo její jihočeské kandidátky, se uskutečnila včera v Českých Budějovicích. Akce se zúčastnil i vedoucí této kandidátky, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip.

»My jsme zahájili v červenci, a to tradičně v Táboře, předvolební akcí náš volební maratón. V létě jsme nezaháleli a udělali jsme část kontaktní kampaně,« informoval v úvodu Filip. Ve svém vystoupení se pak věnoval kauze týkající se podniku Rybářství Třeboň, kdy premonstráti žádají o navrácení šesti rybníků, jež jsou v jeho vlastnictví.

»Rybníky, o něž usiluje v církevních restitucích kanonie premonstrátů, získalo Rybářství Třeboň oprávněně. Chyboval stát, od kterého rybářství v devadesátých letech majetek získalo,« zdůraznil Filip s tím, že o celé záležitosti nakonec rozhodne až Ústavní soud. »Rybářství Třeboň poctivě v roce 1993 a 1994 napsalo soupis celé majetkové podstaty tehdejšího státního podniku Rybářství Třeboň. Než se vše převedlo na akcie a stát prodal daný pozemek, tak všichni ti, kteří se účastnili procesu, neudělali nic, co by bylo v rozporu se zákonem. Celý ten projekt odpovídal zákonu o velké privatizaci,« zdůraznil Filip. Součástí transakce podle něj byl i seznam takzvaného církevního majetku.

»Vláda přesto rozhodla, že rybářství prodá včetně tohoto majetku,« řekl dále Filip. Českobudějovický krajský soud pak dal za pravdu církvi, která namítala, že privatizace rybářství neměla zahrnout její historický majetek.

»Soud sice uznal, že současní akcionáři nabyli rybníky v dobré víře, dal však přednost právu restituenta. Pokud by kanonie premonstrátů získala na základě církevních restitucí šest rybníků, třeboňské rybářství může požadovat kompenzaci od státu. Vznikl by ale precedens, na jehož základě by mohly církevní restituce napadnout i jiné subjekty,« uvedl Filip s tím, že otázka církevních restitucí je pro KSČM jednou z priorit následujícího volební období. »Ve svém programu říkáme, že se budeme snažit prosadit zákon o zdanění finančních náhrad církevních restitucí,« uzavřel Filip.

Dvojka kandidátky, poslankyně Alena Nohavová, se věnovala problematice školství. »Za inkluzí ve školství musí jít peníze, ale ty tam nejsou, ač to ministryně Valachová přislíbila,« zdůraznila Nohavová. Podle jejích slov děti s postižením potřebují specifické vzdělávání a to jim umožňují praktické školy. »Právě v praktických školách mají děti své podmínky, vyučí se tam, zažívají tam úspěch a mohou se uplatnit na trhu práce,« zdůraznila Nohavová.

Petr Braný, předseda Jihočeského krajského výboru KSČM a třetí na kandidátce, se věnoval zdravotnictví. »Náš program stojí na neziskových nemocnicích, protože si myslíme, že se jedná o nejvhodnější formu. Potvrzují to i špičková pracoviště v České republice, která jsou nezisková,« vysvětlil Braný. Podle jeho slov jen kritérium ziskovosti je ve zdravotnictví špatné a nese s sebou mnoho negativních jevů.

Podnikatelka Hana Tůmová (4) obrátila pozornost k Národnímu parku Šumava. »Jediným řešením pro Šumavu je samostatný zákon. Nově přijatý zákon o Národním parku Šumava je všeobecný a je nevyhovující,« zdůraznila Tůmová.

Pavla Švepeš Šlahúnková (5) se věnovala cestovnímu ruchu a kultuře regionu. »Na cestovním ruchu vždy kraj stavěl a musí stavět i v budoucnu. Budeme se snažit o zachování světové technické památky, otáčivého hlediště v Českém Krumlově,« uvedla Šlahúnková.

Stanislav Češka (6), starosta obce Branice, zdůraznil, že Jihočeský kraj je jeden z krajů s nižší úrovní dopravní infrastruktury. »Život Jihočechů, rozvoj v oblasti průmyslové ekonomiky i příliv turistů se bez propojení systému dopravy neobejde,« konstatoval Češka.

Autor: 
(rad)
Zdroj: 
halonoviny.pdf