Za mír se musí bojovat, válka přijde sama

13. 9. 2017

Mír ve světě, spravedlnost a bezpečí doma. Opravdu je mír ohrožen?

V roce 2010, tedy před pouhými sedmi lety se v Praze uskutečnilo setkání presidentů USA a Ruska. Podepsali smlouvu START a zdálo se, že dochází ke sbližování velmocí a že se blízká na lepší časy. V té atmosféře B. Obama dostal Nobelovu cenu za mír. Stále si myslím, že to mělo být spíše za literaturu. Jeho projevy byly opravdu perfektní. Pak se ale něco zvrtlo.

Jak to myslíte?

Postupně se bezpečnostní situace začala zhoršovat. Rozpočty na obranu rostly na obou stranách. Dnes už se bojíme téměř všeho. Někdo se bojí o práci, jiný o zdraví, to přináší život, ale přidaly se další hrozby. Nedostatek vody, potravinová a surovinová krize, Ebola, kriminalita, kybernetické útoky, masová migrace, fundamentální islamismus, terorismus, válka…. Tohle a další hrozby v nás mají vyvolat strach. Strach je totiž předpoklad pro snadnou manipulaci.

Manipulaci k čemu?

Za pár let jsme se dostali tak daleko, že jsme ochotni vzdát se osobní svobody, tajné služby mají stále větší pravomoci. Dobrovolně omezíme vlastní potřeby, budeme šetřit, ochotně posílíme výdaje na obranu a bezpečnost. A to přesto, že máme stovky lepších příležitostí kam investovat peníze.

Jde tedy o výdaje na obranu a bezpečnost?

Ano, ale nejen. Požadavek D. Trumpa, aby všichni členové NATO vydávali na obranu minimálně 2% HDP se stal jakýmsi zaklínadlem. Dnes ho naplňují měrou vrchovatou USA, VB a Řecko vlažněji jen Estonsko a Polsko. Ostatní země NATO zaostávají, někteří i značně. Česká republika se svým 1% HDP není nejhorší.

Jde tedy o peníze?

Ano, ale především jde o rozpoutání nových závodů ve zbrojení. Jde o militarizaci která nemá obdoby. V případě České republiky by to znamenalo zvýšit výdaje z dnešních asi 50 miliard korun na více než 100 miliard. Celkem by se v alianci mělo jednat o přibližně 300 miliard, ale dolarů. Ty peníze se promění ve vojáky a techniku a postupně se přesouvají do východní Evropy. NATO je dnes bezesporu nejsilnější vojenské uskupení na světě. Jen evropské země aliance vydávají na obranu 13x více než Rusko, které je prý příčinou tohoto běsnění. Situace se tak neustále zhoršuje.

Proto ten apel na mír?

Jsme přesvědčeni, že musíme být aktivní, ne jen čekat až se bezpečnostní situace zhorší natolik, že k rozpoutání konfliktu bude stačit například nehoda. Za mír se musí bojovat, válka přijde sama.

Autor: 
Alexander Černý, poslanec Parlamentu ČR
Zdroj: 
FB ÚV KSČM (vítr)