Tisková konference KSČM: Dohoda CETA, unik z vyšetřovacích spisů, Vrbětice

13. 9. 2017

K úternímu jednání poslanecké sněmovny se konala 12. září tisková konference poslanců za KSČM.

Poslanec Leo Luzar (KSČM) se zabýval spornými výhodami dohody CETA mezi Kanadou a Evropskou unií. Zpochybnil proklamované výhody této mezinárodní dohody s tím, že její váznam je pro českou republiku minimální. Dokládal to například na faktu, že pouze O,072% obchodních vazeb mezinárodního obchodu máme právě s Kanadou. "Tuto smlouvu tvrdě odmítáme, a to narozdíl od ČSSD," konstatoval na závěr svého vystoupení.

Poslanec Zdeněk Ondráček (KSČM) se velmi kriticky vyjádřil k úniku informací z vyšetřovacích spisů a zprávě vyšetřovací komise. Uvedl, že od začátku byl skeptický k tomu, co komise může zjistit. To se potvrdilo i v závěrečném hodnocení, kdy se v usnesení praví, že nelze spolehlivě vyšetřit nezákonné informační toky mezistranami trestního řízení a sdělovacími prostředky. To nepůjde do doby, než se zásadně změní trestní řád. Vhodná doba je po volbách a KSČM k tomu chce výrazně přispět.

Dále se Ondráček zabýval problémy ve střeženém ob jektu Vrbětice. Konstatoval, že je tam volný přístup, přičemž je zde uloženo 10 000 samopalů a munice. Podle něj je doloženo, že se tento vpjenský materiál rozkrádá a obchoduje se s ním. "Co dělají naše bezpečnostní orgány?, ptal se odpovědných imstancí.

Záznam tiskové konference najdete na https://www.youtube.com/watch?v=LwvCawXAKLc

Autor: 
YouTube
Zdroj: 
YouTube (vítr)