R. Springer: Bojujeme za lepší perspektivy téměř tří milionů důchodců

15. 9. 2017

Nůžky mezi růstem platů státních zaměstnancům (a díky růstu ekonomiky i nedostatku pracovních sil, také v soukromém sektoru) a důchody se stále rozevírají. Státním zaměstnancům se populisticky přidává v předvolební honbě za hlasy tu dest, tu patnáct procent. Ve 2. čtvrtletí 2017 činila průměrná hrubá měsíční nominální mzda údajně 29 346 Kč. O zvýšení důchodů o 500 Kč od Nového roku, které ještě nedávno plnilo stránky a obrazovky médií, se již jaksi moc nehovoří.

„Předvolební jednání lídrů koaličních stran dnes cestu k zvýšení platů ve veřejném sektoru přeci jen pootevřelo, ale vláda to musí stvrdit a hlavně rozhodnout o tom, které použije zdroje. A zůstává otázka jak to bude v soukromém sektoru a co minimální mzda? Nemluvě o situaci důchodců,“ uvedl nedávno místopředseda KSČM Jiří Dolejš

Raději o situaci důchodců mluvě, než nemluvě. Celkový počet důchodců v České republice byl loni ke konci roku 2 880 677. Poslední statistika podle Finance.cz hovoří, že v září 2016 činil průměrný starobní důchod v Česku 11 441 Kč. Při současné výši nájmů, a to nejen v soukromých bytových domech, často seniorům nejen nezbývá na důstojně prožité stáří, ale ani na léky a základní životní potřeby. Vzpomeňme jen růst cen másla, sýrů či vajíček. Důchodci jsou tak ve velké většině odkázáni na Babišovy kuřecí droby, polévku z nich, či luštěnin. Ani to není žádná hitparáda. Například kilový sáček čočky stojí v supermarketech již 45 Kč.

Volební program KSČM se proto ptá: Musí většina důchodců obracet každou korunu? Proti tomu komunisté staví zákonem garantovaný rychlejší růst penzí a na půdě sněmovny KSČM prosadila jednorázový příspěvek důchodcům ve výši 1 200 Kč. Sociální aspekty byly a jsou jedním ze základních kamenů politiky KSČM. Chce je prosazovat také ve vztahu k seniorům i nadále, a nejen jednorázovými příspěvky.

Ten, kdo celý život poctivě pracoval, platil daně a vytvářel hodnoty, měl by nyní užívat zaslouženého odpočinku.V životní pohodě bez starostí o zítřejší oběd či potřebné medikamety. KSČM se proto zasazuje a zasazovat bude odůstojně prožité stáří, hodné společnosti 21. století. A to je věc, kterou by před volební urnou měli zvážit všichni, kdož se k parlamentním volbám dostaví.

Autor: 
Radek Springer, zastupitel Jihočeského kraje za KSČM
Zdroj: 
R. Springer (vítr)