Pavla Švepeš Šlahúnková: Čokoláda nebo Euro?

15. 9. 2017

Ve středu 13.9. předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker europoslancům na jednání řekl, že i Češi si zaslouží poctivou čokoládu, poctivé rybí prsty a mnoho dalších potravin, které k nám posílají evropští výrobci v kvalitě, se kterou by jistě neuspěli na jejich domácím trhu. Že by konečně daleko v Bruselu byly vyslyšeny stezky českých občanů? Pan předseda však svoje slova doplnil i tím, že by Češi měli konečně vstoupit do Eurozóny. Je to divný obchod. Zavedením Eura u nás bychom se dočkali kvalitnějších potravin? Ano, vstupem do EU jsme se zavázali, že vstoupíme i do Eurozóny, ale zatím jsme přece nesplnili základní podmínky, nebo naše vláda něco v Bruselu slíbila výměnou za kvalitní čokoládu a občany opomněla informovat?

Domnívám se, že i nadále budeme raději mít v čokoládě méně kakaa, abychom nemuseli kvalitu prodat za urychlené zavedení Eura u nás. Nebo nás čeká tímto krokem i krok - pro většinu občanů žádoucí – srovnání průměrných mezd s Evropou? Pak s tím souhlasím a budeme mít Euro, průměrnou evropskou mzdu a i konečně kvalitní čokoládu.

Pavla Švepeš Šlahúnková, kandidátka do PS PČR za Jihočeský kraj
FB ÚV KSČM (vítr)