KSČM zahájila kampaň za zvuků Internacionály. Chce vyšší minimální mzdu a referendum o NATO

17. 9. 2017

KSČM zahájila v sobotu 16. září hlavní část kampaně před říjnovými sněmovními volbami. Ve Svojšicích na Pardubicku představil předseda nejsilnější opoziční strany Vojtěch Filip lídry jednotlivých krajských kandidátek, přijeli také komunističtí europoslanci a členové vedení komunistické strany.

Předseda KSČM Vojtěch Filip ve svém projevu při zahájení kampaně především kritizoval Evropskou unii v souvislosti s migrační krizí a zpochybnil roli NATO při ochraně Evropy. Chtěl by proto referendum o setrvání v Alianci. Ohradil se také proti středečním slovům předsedy Evropské komise Jean-Claudea Junckera, který v projevu o stavu EU mimo jiné vyjádřil přání, aby všechny země Unie přijaly euro.

„Co to je za projekt pro 21. století? Že jsme nějací podřízení, občané jiné kategorie, než občané v Německu nebo ve Francii? Určitě nejsme. Naše práce je kvalitní, kvalifikovaná, ale hůře placená než v sousedním Německu. To musí skončit,“ řekl Filip.

Chce proto prosadit zvýšení minimální mzdy a také chce zamezit tomu, aby Češi „živili zahraniční majitele továren“. Minimální mzda by podle něj měla dosahovat nejméně poloviny průměrné mzdy.

Filip hovořil také o korupčních kauzách, které se podle něj komunistické strany netýkají. Zmínil se mimo jiné o bývalém senátorovi za ODS a někdejším starostovi Chomutova Alexandru Novákovi, který byl v minulosti ve vězení za korupci. Nováka chce policie stíhat v další kauze, která se týká evropských fondů. V ní figurují i zástupci dalších stran, o nichž se Filip již konkrétně nezmínil.

Vojtěch Filip se vrátil i k aktuálnímu rozsudku, který otevřel cestu k restitucím bývalého panství Hrubý Rohozec dědičce po bývalém majiteli Karlu des Fourd Walderode. Podle něj si dědicové „nezaslouží nic a ještě by nám měli zaplatit za válečné škody, které tady za druhé světové války byly napáchány“.

Po vystoupení Vojtěcha Filipa představili komunisté některé své kandidáty do říjnových voleb a poslechli si Internacionálu.

ČT 24
FB ČT24 (vítr)