150 let od narození básníka Petra Bezruče

18. 9. 2017

Opakovaně věcně připomínat výrazný odkaz národního umělce Petra Bezruče, od jehož narození 15. září uplynulo 150 let, by bylo příliš zjednodušené. Třebaže nepatřil k tvůrcům nejplodnějším, srovnatelným třeba s neuvěřitelným tvůrčím gejzírem Jaroslava Vrchlického, přesto i omezený výčet Bezručovy tvorby - mimochodem v rukopisných příležitostných drobnostech stále ještě občas nově objevované - je někdy příběh plný záhad, ale i překvapení. Asi jako jeho život...

Občan Vladimír Vašek se narodil 15. září 1867 v Opavě, tedy v rámci někdejšího rakousko-uherského mocnářství. Během svého bezmála jednadevadesátiletého života (v Olomouci zemřel 17. února 1958 už jako příslušník lidově demokratického Československa) prožil několik režimů, dokonce i věznění. Obecně byl znám pod literárním pseudonymem Petr Bezruč.

Oficiálním povoláním byl básník. Přilnul kdysi k tvůrčímu hnutí Generace anarchistických buřičů. Vážen a ctěn byl především coby autor sbírky Slezské písně, zatímco jiné práce upadly takřka v zapomenutí. Bohužel!  

Jako jeden z prvních byl již v roce 1945 oceněn nejvyšším čestným titulem národní umělec. Bezruč je však současně postavou obestíranou nejednou až osudovými proměnami, dokonce záhadami. Za života, i po jeho smrti. A vlastně neměl ani plnohodnotného pokračovatele.

Autor: 
Tomáš Hejzlar
Zdroj: 
halonoviny.pdf