Předvolební shromáždění Tábor: Dobrý start do „ostré fáze“

19. 9. 2017

Jako první v Jihočeském kraji se uskutečnilo Předvolební shromáždění v pondělí 18. září v Táboře. Zúčastnili se ho jako hosté kandidáti do říjnových parlamentních voleb za jižní Čechy předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip, předseda JčKV KSČM Petr Braný, současná poslankyně Alena Nohavová, Pavla Švepeš Šlahůnková Bohuslav Mrázek, Gustav Janáček a Antonín Liška. Kromě předstvení kandidátů bylo hlavním cílem akce seznámení občanů v ulicích a účastníků shromáždění s volebním programem KSČM.

V první části od 13. hodiny besedovali v okolí náměstí TGM s lidmi, rozdávali propagační materiály a zvali je k volbám. Vojtěcha Filipa jsme se zeptali:

Jak jste spokojen se začátkem předvolební kampaně KSČM?

My jsme začali letními akcemi již vlastně v červnu, včetně táborské Pintovky, ale od soboty jsme začali v Pardubickém a Hradeckém kraji ve Svojšicích. To byla moc dobrá akce. Jsme rádi, že pozornost jí věnovala v úvodní části dokonce i Česká televize v přímém přenosu.Byl to dobrý start do té „ostré fáze“ nejen pro tyto regiony, ale pro celou KSČM.

Daří se získat pozornost také příznivců a nekomunistů?

Daří se všude. Ať jsem byl na Vysočině, v Praze či Ostravě, ochota mezi lidmi naslouchat našim názorům je velká.

Jak dnes tipujete výsledky parlamentních voleb?

Tak to nehodnotím, o to se nevsázím. Preference dávají KSČM od 10 do 18 procent, ale uvidíme. Určitě bychom všichni chtěli co nejlepší výsledek. Je to ale velká neznámá. Může tam být pět politických stran, může jich být také devět, takže se to nedá opravdu letos odhadnout.

------

Od 15 hodin se pak uskutečnilo v Hotelu Palcát Předvolební shromáždění, kterého se zúčastila více než stovka táborských komunistů a příznivců. Po přivítání předsedou OV KSČM Ladislavem Šedivým se ujal úvodního předseda Vojtěch Filip. Věnoval se především aktuálním otázkám domácí a zahraniční politiky, jakož i předvolební scéně v naší republice.

V oblasti evropské scény kritizoval především politiku EU, která mluví k lidem jazykem, kterému nerozumějí a nechtějí rozumět. To, že EU nefunguje, je vidět především na tom, že nezvládla migrační vlnu. Postoje EU vyvolávají mezi lidmi podle Filipa i velké pnutí také u nás. Evropská unie rozhoduje od stolu na základě byrokratických rozhodnutí a rozchází se s názory většiny občanů, nejen u nás. Navíc rozhoduje jmenovaná Evropská komise,která neprošla demokratickým způsobem volby. Situace se stále zhoršuje a EU nás spíše dusí, než by pmáhala.

Dále se předseda Filip věnoval sociálním otázkám, zejména růstu platů v některých oblastech a také nízkému růstu důchodů. Připomenul například, že letošní jednorázový příspěvek seniorům ve výši 12 000 Kč vybojovala ve sněmovně právě KSČM.

Co se týká předvolební scény v České republice, považuje ji Vojtěch Filip za roztříštěnou, kde si hraje každý sám na sebe. Upozorníl, že strany s tradicí (včetně KSČM) mají větší šanci a zájem problémy lidí a společnosti řešit, než strany na „jedno použití.“. Ukázal na řadu případů z nedávné historie, kdy se KSČM podílela aktivně na napravování problémů, které byly těmito pidistranami způsobeny.

Poté vystoupili v diskusi někteří kandidáti z Jihočeského kraje, kteří seznámili přítomné se svými prioritami. Následovala neformální diskuse táborských komunistů u stolů. Při ní se za doprovodu kapely Josefa Lidrala podávalo občerstvení. Jak se přítomní - včetně funkcionářů a kandidátů do parlamentních voleb - shodli, Předvolební shromáždění bylo velmi úspěšné a kromě setkání s přáteli také „vyzbrojilo“ přítomné aktuálním fakty a argumenty dopředvolebních diskusí se známými a spolupracovníky.

Fotogalerie

Autor: 
vítr
Zdroj: 
vlastní