Radek Springer: Zemědělská půda je národní bohatství. I ta jihočeská

25. 9. 2017

Volební program KSČM nabízí řadu řešení souvisejících s rozvojem národního hospodářství, sociálními otázkami i dalším vývojem domácí i zahraniční politiky, včetně otázek bezpečnosti a řešení migrace. V oblasti udržitelného rozvoje, ekologie a zemědělství je jednou z priorit zastavit devastaci krajiny a půdního fondu. Toho chceme docílit například dotačním a daňovým zvýhodněním těch společností, kteří budou stavět na již zastavěných a nevyužívaných plochách, tzv. brownfieldech.

Typický je tento problém v našem regionu, Jihočeském kraji porientovaném silně na zemědělskou výrobu. Jde nám o celkové ozdravění území, rozšíření nabídky pro podnikatele, zlepšení životního prostředí a dosažení efektivního využití dříve zanedbaného území. Základním cílem je vytvoření vhodného prostředí pro rychlou a efektivní realizaci regeneračních projektů a prevenci vzniku nových brownfieldů. Jen portál Jihočeského kraje jich v současné době nabízí 18, ale je jich samozřejmě podstatně více. Stačí se podívat ve svém okolí. Určitě najdeme nejeden chátrající zemědělský či průmyslový areál.

Mezi krajem nabízenými brownfieldy je například na Táborsku bývalý rozsáhlý statek Vejrec s okolními budovami a pozemky. Přesto se stále jedná se zahraničním investorem, který nedaleko na zelené louce chce vybudovat mamutí pilu. Naráží však na oprávněný odpor obyvatel z okolních vesnic, i když jeho aktivity odsouhlasilo zastupitelstvo města Tábora, kterému některé pozemky patří. Zastupitelé Tábora za KSČM samozřejmě hlasovali proti.

S naší strategií v této oblasti - nejen v jižních Čechách – úzce souvisí požadavek zabránit zbytečnému záboru kvalitní zemědělské půdy na různé předimenzované sklady a „montovny“, které předznamenává plánovaný vznik nových průmyslových zón. Obzvlášť při statistickém průměru obsazenosti těch současných sotva na 80%.Například u nás v Táboře zdaleka nedosahuje obsazenost průmyslové zóny Vožická ani tohoto procenta. Přitom má ideální podmínky. V těsné blízkosti se nachází železniční koridor a dálnice D3. Kdo zaspal? To už je na jiné povídání...

Ale zpět k volebnímu programu KSČM. Ukázkovým příkladem nevhodného záměru v našem regionu je loni plánovaný vznik průmyslové zóny v lokalitě u Veselí nad Lužnicí. Měla vyrůst jihozápadně od města za budoucí dálnicí D3. Naštěstí zvítězil zdravý rozum a oblast je pro zónu nepřijatelná právě kvůli vysoké kvalitě půdy. Byla proto přeřazena do skupiny rezervních lokalit.Také díky intenzivnímu odporu jihočeských zastupitelů za KSČM.

Tudy vede cesta, jak neproměnit naše kvalitní pole a louky v zadlážděnou krajinu plnou velkoskladů a průmyslových hal. Chceme po ní úspěšně kráčet i v příštích letech.

Autor: 
Radek Springer, zastupitel Jihočeského kraje za KSČM
Zdroj: 
RS (vítr)