Němci chtějí zaříznout Škodovku

5. 10. 2017

Vedení a odbory německé automobilky Volkswagen chtějí, aby se část produkce Škoda Auto přesunula do Německa a aby česká divize platila více peněz za sdílené technologie. Snaží se tak omezit konkurenci, kterou značka Škoda představuje pro značku Volkswagen.

Německé odbory, které mají pod kontrolou polovinu dozorčí rady Volkswagenu, vidí v úspěchu škodovek hrozbu, ale zároveň i potenciální záchranný kruh. Podle zdroje blízkého dozorčí radě požadují, aby se část produkce škodovek přesunula do německých továren.

Šéf značky VW Herbert Diess podle agentury Reuters také usiluje o to, aby ochránil budoucí modely VW před přímou konkurencí ze strany levnějších škodovek. Předseda podnikové rady Škody Auto Jaroslav Povšík už minulý měsíc upozornil na možnost přesunu výroby následníka modelu Superb do Německa. Cílem značky VW je upevnit si vedoucí postavení v koncernu před uvedením řady nových elektrických automobilů na trh, tvrdí zdroje agentury Reuters. Zástupci značky VW se podle zdrojů domnívají, že Škoda má »nepoctivou výhodu« v podobě kombinace německé technologie a levnější pracovní síly.

Podle Povšíka by v případě přesunu části výroby mohlo zaniknout až 2000 pracovních míst. Za současný stav může podle něj i skutečnost, že českou automobilku řídí německé představenstvo dosazené Volkswagenem. Předseda Odborového sdružení Čech, Moravy a Slezska Stanislav Grospič vyjádřil ohroženým Škodovákům podporu. »Mám velké obavy. Propouštění ve Škodovce by destabilizovalo nejen střední Čechy, ale i celou ČR. Doufám, že toto rozhodnutí nakonec nebude realizováno, jinak by to byl důkaz, že jsme pouhá kolonie,« řekl Grospič a dodal: »Jsme zahlcováni záplavou optimistických čísel o vývoji české ekonomiky, ale ukazuje se, jak je tento růst křehký.«  

Autor: 
(ste)
Zdroj: 
halonoviny.pdf