Vojtěch Filip: Havlíčkův krok týkající se těžby lithia není legitimní

5. 10. 2017

Zásadní nesouhlas s kroky ministra průmyslu a obchodu Jiřího Havlíčka (ČSSD), který v úterý podepsal memorandum o porozumění se společností European Metals Holdings týkající se těžby lithia z ložiska Cínovec, zazněl z úst předsedy ÚV KSČM a místopředsedy sněmovny Vojtěcha Filipa.

S těžbou této suroviny, která se využívá při výrobě baterií, by mohl australský investor začít v Krušných horách v roce 2022. Plánuje dobýt za 21 let 37 milionů tun rudy. »S tím zásadně nesouhlasím a považuji postup ministra Havlíčka za krok, který je mimo legitimitu vzhledem k tomu, že jeho mandát vyprší s říjnovými volbami. Pak už bude ministr v demisi,« zdůraznil pro náš list Filip. Dodal, že uzavírat memorandum se zahraniční firmou, když ministr průmyslu ví, že komunisté chystají k těžbě strategických surovin v ČR návrh zákona, není vhodné. Podle Filipa by zásoby surovin měly těžit a zpracovávat podniky, které jsou v rukou státu a veřejného sektoru. Opačný postup považuje KSČM za nezodpovědný. »Po volbách i případně podepsané memorandum budeme přezkoumávat. Už nyní jako jeden z prvních v novém volebním období připravujeme zákon, který vychází z Ústavy ČR. Bude o tom, že strategické suroviny mají těžit i zpracovávat podniky v rukou státu a veřejného sektoru. Upozorňujeme australskou firmu, že z memoranda také nemusí být vůbec nic,« prohlásil předseda komunistů.

Těžba lithia se chystá v Karlovarském kraji, a tak aktivity v této oblasti sleduje i poslanec, vedoucí kandidátky KSČM pro sněmovní volby Jaroslav Borka. »Těžba lithia by mohla být pro náš kraj klíčová, především vzhledem k hospodářské restrukturalizaci regionu. Dlouho se hovoří o postupném útlumu těžby ze strany Sokolovské uhelné. S tím souvisí hrozba nezaměstnanosti a odchod odborníků především v technických oblastech jinam. Těžba lithia a jeho zpracování může tento problém částečně vyřešit,« sdělil nedávno v rozhovoru pro Haló noviny Borka. Vyjádřil se i k tomu, co zamýšlejí ohledně těžby této suroviny jiné strany. Komunisté a hnutí ANO jsou v zásadě pro to, aby lithium těžila česká společnost a zpracovávaly jej firmy na území ČR. Stejný postoj má SPD, která by úkol svěřila s. p. Diamo, sdělil. ČSSD ústy premiéra Bohuslava Sobotky sice slibuje nějaké řešení, ale uhýbá z přímé odpovědnosti. ODS a TOP 09 papouškují otřepané, že stát je horší podnikatel i správce majetku, a navíc nemá potřebné technologie ani know-how. »V tomto řízeném chaosu s největší pravděpodobností dojde na varovná slova ministra průmyslu a jeho upozornění, že soukromá firma již dostala podle zákonů ČR spolu s licencí na průzkum i přednostní právo na případnou těžbu. A tak se vize o velkém bohatství nezadržitelně a nadobro rozplývá,« uvedl minulý týden Borka.

Necháme si ukrást mnohamiliardový majetek?

Na problém upozornil poslanec už v lednové interpelaci na premiéra. »Pokud kdokoliv bude chtít těžit, musí splnit všechny zákonné podmínky, které jsou s tím spojeny. Pokud jde o námět, že by se v této věci mohl angažovat stát, je to námět zajímavý, budu o tom informovat ministra průmyslu, pod kterého spadá s. p. Diamo. Myslím, že by v rámci podnikatelského plánu tohoto státního podniku měli promyslet, jestli se neangažovat i třeba v takovýchto případech podnikatelských aktivit,« odpověděl vágně premiér. Když se ho Borka počátkem září ptal, proč stát, resp. státní firma DIAMO netěží a nezpracovává lithium sama, premiér při interpelacích chyběl. »Chápu, že finanční spoluúčast státu je v současné době riskantní, nicméně se obávám, že až bude hotová studie proveditelnosti, bude pozdě na to, aby do celého procesu stát vstupoval. Memorandum o porozumění mezi potenciálními těžaři a státem připravované ministrem průmyslu a obchodu není právní dokument. Navíc stát nemusí v tuto chvíli vstupovat do procesu majetkově, ale měl by zajistit nenapadnutelný právní rámec, aby všem zúčastněným byly jasné mantinely. Těžit, ale i zpracovávat. A podotýkám, že nejde jenom o lithium, ale minimálně i wolfram a cín. Nebude tento gigantický státní majetek čítající nejméně 3000 miliard korun lidu této země ukraden?« zeptal se poslanec KSČM před měsícem nepřítomného premiéra.

Podle memoranda by mohl s těžbou této suroviny australský investor začít již za pět let. Jak uvedeno výše, plánuje dobýt za 21 let 37 milionů tun rudy. Pokud k tomu dojde, kam asi půjde většina zisku?

Autor: 
(ku)
Zdroj: 
ihalo.cz