Radek Springer: Lithium je jen špička kořistnického ledovce

9. 10. 2017

 

Působí to na mne dojmem, že se v těchto předvolebních dnech poněkud zapomíná například na kauzu Čapího hnízda, bezpečnostní politiku státu, sociální otázky, migraci a řadu dalších zásadních témat. Předvolebním tématem číslo jedna je totiž těžba lithia na Cínovci.

Oprávněně. Iniciátorem zpochybnění smlouvy s australskou firmou je právě KSČM a svolává proto také mimořádné jednání parlamentu. Není totiž důležité, kde se bude ruda zpracovávat, ale kdo ji bude zpracovávat a kam půjde zisk. Je jasné, že australská firma sleduje vlastní zisk a almužna za strategickou surovinu, jejíž cena na světových trzích vzrostla o stovky procent, nemůže občany našeho státu uspokojovat.

Enormní zájem zahraničních společností o těžbu našich surovin je patrný v posledních letech také na jihu Čech. Jen na Táborsku jde o řadu aktivit v tomto směru. Například na Veselsku by mohlo jít o rozšiřování pískoven, u Skalice je zase zájem o těžbu bentonitu a u Sepekova dokonce o těžbu zlata a wolframu. Ve všech lokalitách se staví proti zdejší obyvatelé i občanské sdružení.

Rada kraje nedala hned v počátku souhlas s prováděním průzkumu a těžbou zlata a wolframu na území Jihočeského kraje ve dvou navrhovaných lokalitách – u Sepekova a Kovářova. V tomto případě krajští radní rozhodovali na základě podkladů od Výboru pro podporu hospodářského rozvoje a zaměstnanosti kraje. Ty byly spolu s argumenty starostů dotčených obcí natolik přesvědčivé, že verdikt na zákaz průzkumu a těžby obou surovin byl naprosto jednoznačný. Obdobně se kraj brání za aktivní účasti zastupitelů za KSČM i kořistnickému rozšiřování těžby dalších významných komodit na svém území.

Je třeba říci, že nejen v otázce těžby lithia, zastává KSČM konzistentní stanoviska. A to samozřejmě také krajští radní za KSČM v našem regionu. Nerostné bohatství České republiky patří, stejně jako voda, všem jejím občanům. V posledním čtvrtstoletí však vynáší soukromé zisky v miliardách, odplývající z velké části do ciziny. S tím se rozhodně nemůžeme smířit a budeme dělat vše proto, aby se situace zásadně změnila.

Autor: 
Radek Springer, zastupitel Jč. kraje za KSČM
Zdroj: 
R. Springer (vítr)