Vláda ČR memorandum o lithiu nezrušila

12. 10. 2017

Vláda včera zamítla návrh hnutí ANO zrušit memorandum o těžbě lithia, které uzavřel ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD) s australskou těžařskou firmou.

Pro zamítnutí dohody hlasovali pouze zástupci ANO. Vláda, aby zamezila dalším sporům, přijala opatření, která mají posílit práva státu na těžbu dalších surovin. Přijala také usnesení, aby se ministr průmyslu a obchodu zabýval možností, jak by se stát mohl podílet na těžbě lithia.

Průzkumem ložisek a možnou těžbou lithia v ČR se včera večer zabýval také Senát. Návrh organizačního výboru na zařazení tohoto bodu na program schůze však prošel velmi těsně. Zařazení bodu podpořilo 36 ze 69 přítomných senátorů, 27 hlasovalo proti. Podpořili jej zejména senátoři ČSSD, ODS a hnutí ANO. Hlasy proti byly z klubů KDU-ČSL, Starostů a nezávislých.

Řada senátorů zařazení tohoto bodu kritizovala. Václav Homolka (KSČM) navrhl, aby se Senát problematikou těžby lithia zabýval až na příštím jednání, tedy po sněmovních volbách. Nejdříve by se tento bod měl podle něj prodiskutovat v dolní komoře, která by měla danou problematikou prošetřit a vysvětlit. »Dnes by to byla jen politická debata a myslím si, že Senátu to nepřísluší,« uvedl Homolka.

»Je to těžké politikum, které na plénum Senátu vůbec nepatří,« řekl Jan Horník (STAN). Lithium je podle něj věcí zákona. »Ať si to politici vyříkají jinde,« dodal.  

Podle Elišky Wagnerové (SZ) Senát dokonce není oprávněn se záležitostí zabývat. Poukázala mimo jiné na to, že vláda se zodpovídá sněmovně.

Memorandem se bude v pondělí zabývat na mimořádné schůzi i sněmovna. Schůzi inicioval klub KSČM.

Předseda ANO Andrej Babiš včera poslal premiérovi Bohuslavu Sobotkovi, vicepremiérovi za KDU-ČSL Pavlu Bělobrádkovi a Jiřímu Havlíčkovi dopis, v němž zpochybňuje postoj ČSSD k tématu.

V ČR jsou podle odhadů asi tři procenta světových zásob lithia - většina je na Cínovci a malé ložisko ve Slavkovském lese. Hlubinnou těžbu plánuje společnost Geomet, kterou vlastní australská firma EMH. Podle kritiků dohody, kterou uzavřel Havlíček a za niž bojuje ČSSD, hrozí státu v budoucnu arbitráž.  

Autor: 
(jad, ste)
Zdroj: 
halonoviny.pdf