Přestárlá image komunistů voliče odpuzuje, stranu je potřeba omladit, říká místopředseda KSČM Dolejš

22. 10. 2017
  • Myslím, že jako strana přešlapujeme již delší dobu na křižovatce, říká po volebním neúspěchu místopředseda KSČM Jiří Dolejš.
  • Nechce měnit program strany. Podle svých slov myslí onou křižovatkou především generační změnu.
  • Od počátku století víme, že ta stará generace politiků, kteří tuto stranu budovali, neoslovuje a že bychom měli přitáhnout daleko víc lidí, kteří stranu naplní do budoucna energií, říká Dolejš

Máte nejhorší výsledek od svého založení v roce 1921. Jak jej vy osobně vnímáte?

Beru to jako potvrzení toho, že aktuální politická scéna v rámci hospodářské konjunktury uhnula k neprogramovým tématům. Voliči dali kvůli nesrozumitelnosti scény prostor populistům. Může to však mít relativně krátké trvání. A proto jsme v tuto chvíli srovnali krok a ujasnili si, v čem byl problém.

Myslím, že jako strana přešlapujeme již delší dobu na křižovatce. Nemyslím tou křižovatkou programovou identitu, ale generační změny. Od počátku století víme, že stará generace politiků, kteří tuto stranu budovali, neoslovuje a že bychom měli přitáhnout daleko víc lidí, kteří stranu naplní do budoucna energií. V nejvyšších funkcích by to mohli být zejména čtyřicátníci, ale v krajích a níž by to měli být i třicátníci. Víme to, ale pracovali jsme na tom málo. Kdyby to na nás bylo vidět, tak máme více trumfů.

Program nebyl špatný. Trefujeme věci, které mají trvalou hodnotu. Ale ta přestárlá image strany voliče odpuzuje.

Celý článek najdete zde.

Jan Menšík