Radek Springer: Volby 2017 aneb Zlatej Andrejko

24. 10. 2017

Je už předem jasné, že dojde k podrobné analýze neúspěchu KSČM ve volbách do poslanecké sněmovny. Nechci a nebudu kritizovat a poukazovat, co se mělo nebo nemělo udělat před volbami. To je velmi snadné a levné, protože po bitvě je každý generál. Faktem ovšem zůstává, že zásadní změny budou nanejvýš nutné. Podrobněji se jim věnují v tisku i místopředsedové KSČM Skála a Dolejš. O jejich názorech najdete bližší informace i na těchto stránkách.

Je jasné že do popředí zájmu voličů letos nastoupily dvě strany, které dostaly hlasy hlavně díky zklamání voličů z dosavadní koaliční politiky, populismu a protestním hlasům zejména mládeže. Jedna strana pak svoje postavení - včetně jejího předsedy - upevnila na základě tradičně nesplnitelnými sliby nafouknutých předvolebních koblih.

Okamurova SPD vsadila na strašáka islamizace a mylnou naději, že je možné vystoupit z EU. Každý rozumný člověk už chápe, že pokud bychom vystoupili, bylo by to pro naši ekonomiku takřka likvidační. Než se snažit vystoupit, tak je potřeba hlavně se intenzivně zasadit za transformaci a zjednodušení byrokratického chodu EU s důrazem na zachování suverenity a měny členských zemí.

Další strana - Piráti - zaznamenala raketový růst, protože jim přistálo v urnách mnoho hlasů mladých voličů. Hlavně jako protest proti stranám, které jsou již léta v parlamentu, vládě. Jen by mne zajímalo, kolik jejích voličů četlo „pirátský“ volební program, nebo se zúčastnilo jejich předvolebního akcích. Nechci dělat z voličů Pirátské strany hlupáky, ale velká většina z nich, se kterými jsem měl možnost hovořit, ani nečetla vlastní program. A už vůbec neznala - kromě Bartoše - ani další představitele, za náš region ani nemluvě.

Poslední, tedy vlastně první a vítězná strana ANO, jen posbírala kladné body za někoho jiného. To uměla veřejnosti velmi dobře prodat ve svůj prospěch a postavit se do role spasitele důchodců, zaměstnanců s minimální mzdou atp. Babišova lidová rétorika spolu s profesionalitou jeho štábu a lákavými tématy zřejmě určitou vrstvu voličů přitahují. Nikoho z nich nezajímá nevyřešená kauza Čapí hnízdo, a díky hlasům, které Andrej dostal, už nikoho po čtyřech letech zajímat ani nebude. Ve skutečnosti je ale Čapí hnízdo jen špička oligarchického ledovce.

Ale jak řekla moje příbuzná: „ Zlatej Andrejko nám přidal na důchodech, do teď to nikdo neudělal“.

Radek Springer, zastupitel Jihočeského kraje za KSČM
RS (vítr)