Marta Semelová: Zločin USA nese název blokáda

2. 11. 2017

Můj projev na včerejší demonstraci před ambasádou USA proti ekonomické blokádě Kuby:

Opět po roce stojíme před americkou ambasádou, abychom vyjádřili hlasitý protest proti zločinu. Zločinu, který trvá desítky let, který působí obrovské ekonomické škody a který poznamenává život všech Kubánců, především pak žen a dětí. Tento zločin, který je porušením mezinárodního práva, nese název blokáda. 
Rok co rok probíhá v tomto období kampaň za její ukončení. Ve všech koutech světa se scházejí lidé na demonstracích a mítincích, aby vyjádřili solidaritu s kubánským lidem a odsoudili americký nátlak a rozpínavost. Součástí této vlny solidarity je mnoho jednotlivých kapek, jež se postupně slévají v jeden proud. V proud, který dokáže smést aroganci Bílého domu. Tuto vlnu solidarity tvoří i pomyslné kapky od nás z Prahy.
Kuba je zemí, jejíž lid nepadá na kolena a nesklání hlavu. Svou statečnost a hrdost prokázala v minulosti mnohokrát. A mnohokrát si na ní USA už vylámaly zuby. 
V prohlášení Bílého domu poté, co americký prezident Donald Trump vyhlásil zpřísnění politiky vůči Kubě, se uvádí, že cílem je „dohnat k odpovědnosti kubánský režim za utlačování a porušování lidských práv."
Jak si mohou Spojené státy, které mají na rukou krev civilistů z mnoha zemí světa, Spojené státy, jejichž politika, válečné choutky, touha po moci a nerostných zdrojích destabilizovala svět a rozpoutala nekontrolovatelnou migraci s nedozírnými následky, jak si mohou vůbec dovolit brát do úst slova „lidská práva“? USA, které se neustále vměšují do vnitřních záležitostí jiného státu a diktují mu své podmínky.
Vyzýváme USA, aby se věnovaly dodržování lidských práv ve vlastní zemi! Aby okamžitě ukončily blokádu a nahradily Kubě nedozírné hospodářské škody, které jí způsobily!
Vyzýváme parlament a českou vládu, aby hlasitě protestovala proti pokračování této blokády.
A vyzýváme média a lidskoprávní organizace, které jindy tak hlasitě křičí a vyvěšují různé vlajky, aby se tady konečně ozvaly. Aby přestaly mlčet. Aby ustaly s nehorázným přiživováním protikubánských nálad a namísto toho se zasadily o požadavek na dodržování lidských práv, které USA dlouhodobě porušují vůči Kubě, která, na rozdíl od nich, nikdy ve své historii nenapadla jiný stát.

Autor: 
Marta Semelová, poslankyně za KSČM
Zdroj: 
FB MS (vítr)