Ransdorfova knihovna chystá konferenci

8. 11. 2017

O novinkách, které nastaly ve Vzdělávacím centru a knihovně Miloslava Ransdorfa, informovaly včera na tiskové konferenci v Praze výkonná ředitelka centra Helena Suchá a předsedkyně spolku Marie Krejčová.

Suchá zrekapitulovala, že v den nedožitých narozenin českého komunistického politika, filozofa a historika Miloslava Ransdorfa (1953-2016) 15. února 2017 vznikl zapsaný spolek Vzdělávací centrum a knihovna Miloslava Ransdorfa. V něm je prozatím angažováno 37 členů a členek, kteří přispívají ročním příspěvkem na činnost. Knihovna si zajistila všechny listinné náležitosti nutné ke své činnosti.

Ransdorfovy knihy, které někdejší europoslanec KSČM získal či koupil po celém světě a z nichž některé jsou naprosté unikáty, jsou dočasně uloženy ve skladu v Chodové Plané v Karlovarském kraji a začnou se počátkem prosince evidovat a postupně stěhovat do tamní zrekonstruované a pro knihovní účely upravené budovy (evidování se protáhne nejméně na dva roky). Tu bude mít knihovna v pronájmu. Dotazy novinářů - proč právě Chodová Planá? - Suchá předešla sdělením, že v jiných místech a městech, včetně Ransdorfova rodného Rakovníka, nikdo nebyl ochoten knihovně pomoci. V Praze jsou sice k dispozici prostory na Nuselské 39, ale nikoli pro deponování takového objemu knih. Hlavní fond tvoří na 50 000 svazků z původní Ransdorfovy knihovny a také knihy a publikace ze zrušeného Muzea dělnického hnutí; v nabídce se postupně objeví i politikovy materiály, jeho rešerše, glosy, výstřižky, knihy, které vydal, články o něm, tedy vše, co souvisí s Ransdorfovým myšlenkovým odkazem.

»Naším cílem je mít nejen v Praze a Brně, ale v každém krajském městě postupně studovny, kde bude možné publikace studovat a číst. O tom se bude ještě jednat,« uvedla Suchá, která věří, že o tento knihovní fond bude ve veřejnosti zájem, že se lidé opět vrátí ke čtení knih. Jedním z typických rysů osobnosti Miloslava Ransdorfa totiž bylo, že knihy, které si přivážel domů, také přečetl, »což se nedá říci v tomto státě o mnoha lidech,« poznamenala.

Není všem dnům konec

Nová instituce naplní také své vzdělávací poslání, například ekonomka Ilona Švihlíková představí na akci knihovny svou nejnovější knihu s pracovním názvem Kapitalismus, socialismus a budoucnost, která bude v brzké době vydána.

Patnáctého února 2018, tedy rok od založení knihovny a současně v den výročí narození Miloslava Ransdorfa, se bude konat teoretická konference na jeho počest s názvem totožným s vlastní autobiografickou knihou »Není všem dnům konec«. Určena bude pro členy a členky spolku, ale i pro zájemce z řad široké veřejnosti.

Podle předsedy správní rady centra Jiřího Malínského budou na konferenci zařazeny bloky věnované např. politologii, historii i okruhy z »nedávné současnosti«, což by mělo zahrnout »celý duchovní svět Miloslava Ransdorfa«.

Knihovna a centrum prozatím fungují ze sponzorských darů a příspěvků členů spolku, lidé kolem knihovny věří, že další možnosti se objeví, jakmile knihovna zahájí činnost. Únorovou konferenci finančně podpoří Nadace Rosy Luxemburgové. »Jistě se dočkáme doby, kdy tato knihovna nabude evropského významu,« věří Helena Suchá.  

Autor: 
Monika Hoření
Zdroj: 
halonoviny.pdf