Jiří Dolejš: Pozor na makroekonomickou situaci v EU

30. 11. 2017

Na pozadí ekonomického optimismu se v poslední době věnujeme hlavně politickému divadlu. Mezinárodní, a zejména evropský kontext makroekonomického vývoje v ČR je však velmi nejistý a je třeba mu věnovat pozornost, upozorňuje Jiří Dolejš.

Trocha statistiky nikoho nezabije. Po letech konjunktury a sílících diskusích o další integraci v EU neuškodí podívat se na data, jak na tom ta Evropa vlastně je. Protože Eurostat nedávno zveřejnil hodnotící zprávu o makroekonomické nerovnováze, lze pod prizmatem těchto čísel zhodnotit úspěšnost správy ekonomických záležitostí EU. Z čísel jsou zřejmé členské státy, kde hrozí větší narušení makroekonomické nerovnováhy.

Ekonomika České republiky aktuálně vykazuje kladnou produkční mezeru, tedy ekonomický výkon je nad potenciální hodnotou. Je otázkou, zda mimořádní zrychlení naší ekonomiky predikované v posledním kvartálu vydrží dlouho. Nízká nezaměstnanost a překonání deflační tendence v ČR je na druhé straně provázena rizikem chladnoucí poptávky po českém exportu. 

Celý článek najdete zde.

Autor: 
Jiří Dolejš, místopředseda ÚV KSČM
Zdroj: 
Deník referendum (vítr)