Táňa Jirousová: Buď rozum, nebo Kalouskovi »demokraté«

8. 12. 2017

Jak prý komunisté mohou shodně hlasovat v Poslanecké sněmovně s miliardářem? To prý chceme, aby nás lidé v příštích volbách vůbec nevolili – zazněla dokonce otázka jednoho z mých známých. Nejsem profesionální politička, ale přesto vím, že hlasování, které zatím v Poslanecké sněmovně proběhlo, se vůbec netýkalo programových bodů, ale obsazení různých sněmovních postů. Pravice, kam počítám i Piráty, se od prvopočátku sjednotila na tom, že Babišovu vládu položí a že se později uchopí, snad za podpory sociální demokracie a různých přeběhlíků, moci sama.

Takový je přece Kalouskův plán, který uskutečňují tzv. demokraté. Ostatně vládnutí s přeběhlíky není nic nového v době, kdy pravice zemi vládla. Že na tom může být leccos pravdy, dosvědčuje i to, že představitele komunistů dokonce odmítli za místopředsedu sněmovny, i když poměrné zastoupení slovy schválili. Nemůžou se proto ani divit tomu, že jim bylo odpovězeno stejně a že do čela mandátového a imunitního výboru byl zvolen Stanislav Grospič a Fiala dvakrát neprošel. A proč ANO Grospiče podporovalo? Protože také ono si pamatovalo, jak pravicový blok přistupoval k volbě předsedy sněmovny. A že si nevybrali zástupce ČSSD? Její poslanci si jistě pamatují, že to byli sociální demokraté vedení Sobotkou, kteří jako první zaútočili na ministra financí Babiše. Navíc není asi pochyb, že by ministr vnitra Chovanec ve vyšetřování právě Babiše neměl prsty. Chápu, že ANO ani je do čela zmíněného výboru tedy volit nemohlo.

Komunisté, jak sdělil přes média předseda Vojtěch Filip, dali ANO své podmínky. Myslí si někdo, že o stejných podmínkách by bylo možné mluvit s lídry pravicového bloku, s Kalouskem a Fialou, natož, že by je přislíbili zařadit do svého programu, pokud by se dostali k moci?  Šlo o podmínky, které se staví za obyčejné lidi a jejich tužby.  Nevím, jakými cestami se vývoj bude ubírat, ale je naivní ten, kdo si myslí, že by podpora Kalouska a další pravice s cílem dosadit namísto Babiše některého z nich byla správnější. Argument, že Babiš je miliardář, jak jsem také slyšela, neobstojí. Mezi poslanci pravicového bloku je milionářů, a možná i miliardářů, také dost.

Ani mně se jeho hnutí nelíbí, ani Babišovy kauzy a jeho cesta z komunistické strany k pravicovému hnutí, kterému, stejně jako jakémukoli kapitalistovi, jde o jeho vlastní prospěch. Nelíbí se mi, ale voliči rozdali ve volbách karty. Bohužel tak, jak je rozdali. Nemusíme být spokojeni, ale musíme při našem dalším postupu volit menší zlo. Ne ty, kteří by naši stranu nejraději zítra zrušili, ponížili a zbavili možnosti bránit ty nejobyčejnější, ty Kalousky, Bělobrádky, Hermany či Fialy, ale ty, s nimiž se může jednat, i když nevím, jak se dál situace bude vyvíjet. Jde přece také o naši republiku, o naši vlast. Zda v ní bude relativní klid, anebo anarchie a zmatky. Volit Kalouska a jeho komplice znamená kopat si hrob. Pro komunisty to navíc znamená šlapat po vizi sociálně spravedlivějšího světa. Kdo si to neuvědomuje, je blázen.

Autor: 
MUDr. Táňa JIROUSOVÁ, zastupitelka města Veselí n. L. (KSČM)
Zdroj: 
ihalo.cz