Odpovědi na otázky zpravodaje agentury SANA Eliase Toumy

11. 12. 2017

Názor na Americkou vojenskou přítomnosti v Sýrii a na role USA  a Ruska  v Syrské krizi?

Armáda USA je v Sýrii v rozporu s přáním jediné legitimně zvolené vlády Sýrie. Oficiálně nejde o intervenci a stejně tajně, jak vojáci z USA a dalších zemí přišli, mají ještě čas odejít. Jinak by se mohla opakovat situace po dobytí východní části Aleppa, kde byli tito „poradci“ i zbraně ze států EU. Ty by jistě bylo pro zúčastněné státy nemilé. Podpora povstaleckých bojovníků, ať už sami sebe nazývají jakkoliv není dobrou výchozí pozicí pro jednání o podílu dané země na obnově státu. Armáda USA se ukázala buď jako neschopná nebo jako zkorumpovaná. Její takzvané údery proti islamistům byly velmi málo účinné. President Trump sám po nástupu konstatoval, že USA vyzbrojily a vycvičily skupiny lidí, o nichž nic nevědí. Bylo to po přeběhnutí vycvičených bojovníků k Islámskému státu. Přítomnost vojska USA i států EU je tedy nezákonná a měla by urychleně skončit.

Rusko na požádání legitimní vlády pomáhá efektivními leteckými údery a zároveň vystupuje v roli zprostředkovatele při řešení místních konfliktů a stabilizaci situace mj. i rozsáhlou humanitární pomocí (spolu s dalšími státy). Zároveň je jedním z patronů mírových rozhovorů. To je velmi cenná podpora směřování k mírovému řešení konfliktu se zachováním územní celistvosti Sýrie.

Jak hodnotíte roli EU v syrské krize a jak si představujete  správné řešení této krize?

EU musí urychleně přehodnotit svoji podporu protivládním silám a zejména přestat se spoluprací při dodávkách zbraní výstroje a informací protivládním skupinám. Zároveň je nezbytné vyvinout tlak na podporovatele protivládních skupin ze států mimo EU – mj. ze zemí Zálivu. Je nejvyšší čas na omluvu a zahájení masivní rozvojové pomoci při opravě poškozené infrastruktury. Česká republika v tom může sehrát významnou roli.

Autor: 
Elias Touma
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM