Vojtěch Filip: Vyjádření k zadržení kurdského předáka

28. 2. 2018

Zadržení kurdského předáka Saleha Muslima v České republice považuji za politováníhodnou skutečnost, která nabízí víc otazníků, než odpovědí. Stojí zde základní otázka, která evropská země poskytla S. Muslimovi víza, a které země před příjezdem do České republiky navštívil. Proč právě Česká republika byla opět vmanipulována do situace, kdy se ocitla v hledáčku geopolitických zájmů a je stavěna do podivného světla, což si opravdu za tak složitou službu ostatním zemím, nejen EU, v Sýrii nezaslouží. Ale nakonec staví do podivného světla i vztahy s Tureckem.

Nemůžeme přehlížet skutečnost, že v případě vydání kurdského funkcionáře do Turecka mu hrozí mnohaletý žalář. Vždyť se angažoval osobně prezident Turecké republiky, který označil kurdského funkcionáře za teroristu. Jeho osud tím může být zpečetěn a představa nezávislého, spravedlivého soudu se vytrácí a směřuje k pouhé iluzi.

Nehodlám se vměšovat do rozhodování soudů v České republice, plně respektuji jejich nezávislost, ale ctím i princip subsidiarity, tedy práva rozhodnout platně pro celou EU. S ohledem na humanitární důvody i roli S. Muslima v boji s Islámským státem, ale také skutečnost, že dotyčný se pravděpodobně žádného porušení zákonů v EU nedopustil, nejsou tak dány důvody vazby, jak shledal soud a je tak možné, aby vycestoval do země, ze které do EU vstoupil. Je to, dle mého názoru, nejlepší ze všech špatných řešení, kterým bude muset Česká republika čelit.

Autor: 
Vojtěch Filip, předseda ÚV KSČM a místopředseda Poslanecké sněmovny
Zdroj: 
facebook KSČM