KSČM navrhuje opět: V praxi pomoci nejpotřebnějším samoživitelům

13. 3. 2018

V parlamentu se poslanci utkají o to, zda má za neplatiče alimentů poskytovat výživné na děti stát. Návrh předkládá každé volební období KSČM.

Hana Aulická Jírovcová: Předkládáme tuto novelu tak aby se mohlo v praxi pomoci nejpotřebnějším samoživitelům, kteří se dostanou kvůli neplacení výživného od druhého rodiče do tíživé životní situace, ve které bohužel nejsou sami, ale i se svými dětmi, o které se starají,« řekla našemu listu. systém vymáhání přes soudy je pro dotčené rodiny v praxi často nedosažitelný z finančních důvodů a zároveň jde i o samotnou délku soudního procesu. Rodina ale potřebuje finance hned, nemá čas a možnost počkat, až soud rozhodne. Stát v tomto směru selhává. Ano, je to především o samotné morálce a svědomí rodiče, ovšem v posledních letech se právě rodičovské povinnosti vytrácejí z běžného života a nahrazují se vynucováním svých práv. Za vším jsou však právě děti, nejvíce zranitelná skupina, která se nemá jak bránit. Od toho by tu měli být jejich rodiče.

FB ÚV KSČM
FB ÚV KSČM (vítr)