Z jednání Jihočeského krajského výboru KSČM

24. 3. 2018

Ve středu 21. března 2018 jednal Jihočeský krajský výbor KSČM. V úvodu nově zvolená předsedkyně Alena Nohavová přivítala hosta, 1. místopředsedu ÚV KČM Petra Šimůnka a nově zvolené a krajskou konferencí potvrzené členy krajského výboru.

První jednání krajského výboru po konferenci si vytklo za cíl především zvolit nové vedení, vyhodnotit výsledky krajské konference, upřesnit plán práce, některé celostátní a krajské akce.

Po schválení programu jednání bylo přistoupeno k volbě nových místopředsedů. Po obsáhlejší diskusi byl novým 1. místopředsedou zvolen Mgr. Ivan Nadberežný a místopředsedou JUDr. Luboš Dvořák. V dalším hlasování byl zvolen a X. sjezdu doporučen jako skrutátor Josef Kaloš.

Poté vystoupil 1. místopředseda ÚV KSČM Petr Šimůnek. Ve svém vystoupení informoval o práci výkonného výboru ÚV KSČM v tomto období. Ta je zaměřená hlavně na přípravu X. sjezdu, zvládnutí zeštíhlování aparátu strany a řešení celé řady vnitrostranických otázek, včetně stavu členské základny. Členové krajského výboru přivítali například informaci o tom, že námi navrhovaný Vojtěch Filip, má celostátně ze všech okresů nejvíce nominací na předsedu ÚV KSČM. S odstupem za ním je na pomyslném žebříčku Josef Skála a Kateřina Konečná. Petr Šimůnek také sklidil neformální uznání za vyjádření o nutnosti jisté tolerance při vzájemných jednání.

V průběžné a závěrečné diskusi byla předkládána řada návrhů a podnětů, které nové plénum  drtivou většinou odmítlo pro formalismus. V tomto smyslu nastal pozitivní názorový posun vycházející z hodnocení voleb v roce 2017, výročních schůzí, okresních konferencí a krajské konference KSČM. Ve shodě s těmito závěry se podařilo také zásadním způsobem obměnit a omladit nové vedení JčKV.

Do závěrečného usnesení byly zapracovány některé další úkoly. Například na příštím jednání pléna krajského výboru bude předložen návrh na obsazení funkce ekonoma a tajemníka. Součástí usnesení je také úkol na aktualizaci organizačního řádu krajské stranické organizace.

Autor: 
jk
Zdroj: 
Vlastní