ČR vyhostí tři ruské diplomaty

26. 3. 2018

Česká republika vyhostí tři členy ruského diplomatického personálu v reakci na otravu bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala v Británii.

Je to výraz solidarity s Británií po útoku, řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Zároveň uvedl, že »Rusko překročilo veškeré meze«, když označilo ČR za možnou zemi původu nervového jedu novičok použitého k útoku v Británii.

Ministr zahraničí Martin Stropnický (ANO) se setkal s ruským velvyslancem Alexanderem Zmejevským a o vypovězení ho informoval. Tři členové ruského diplomatického personálu a jejich rodinní příslušníci musí opustit ČR do 1. dubna.

Místopředseda ÚV KSČM Josef Skála nad rozhodnutím kroutil hlavou. »Je mi líto premiéra české vlády, že musí jednat v tak těsném krunýři omezené suverenity. Žádné důkazy na stůl položeny nebyly, existuje spousta indicií, že vše může být jinak. Přesto naše vláda používá tak tvrdé kroky. Je mi z toho smutno. Někdo se pokouší gradovat napětí s jadernou velmocí, a to zájmům naší země sotva může prospět,« řekl Skála. Uznal nicméně, že Rusové nepoložili na stůl rovněž žádné důkazy o tom, že se novičok vyvíjel v České republice.

Skála se obává, že krok Andreje Babiše a jeho vlády může negativně ovlivnit jednání o vládě budoucí. Důvěra KSČM v Babiše je podle něj otřesena. »Je to pro nás vážné varování. Těžko předvídat, čím vším by nás v budoucnu pan premiér mohl ještě zaskočit, když takto reaguje na nikoli fakta, ale výzvu kohosi k tomu, abychom s ním byli solidární – i za cenu, že taková reakce naší zemi neprospěje,« uvedl Skála. »Pokud by taková překvápka pokračovala, byla by pro nás tolerance vlády příliš riskantním podnikem,« dodal Skála.

Skála rovněž připomněl, že Británie v minulosti Českou republiku již jednou mystifikovala - v otázce důkazů, že Irák má k dispozici zbraně hromadného ničení. Falešnými důkazy si tehdy vynucovala souhlas s útokem na tuto zemi.

Hra s ohněm

»Hrají si s ohněm. Celé je to na hraně,« řekl k aféře naší zpravodajce historik profesor Robert Kvaček s tím, že britská premiérka Mayová není formát a kauzou zakrývá vlastní problémy. Europoslanec Jiří Maštálka (KSČM) je obdobného názoru. »Kroky Británie odpoutávají pozornost od brexitu,« míní a čeká na stanovisko Organizace pro zákaz chemických zbraní. Je třeba podle něho mít trpělivost.

Pro předsedu české Asociace rusistů Jiřího Klapku je celá situace nečitelná. »Kde jsou důkazy? Proč se s rozhodnutími tak pospíchá?« kroutil hlavou, kam se řítí diplomacie. Jestliže se dělají razantní závěry na základě toho, že je to »vysoce pravděpodobné«, tak je zjevné, že se jedná o propagandu, je přesvědčen politolog profesor Oskar Krejčí.

V minulých dnech byl prý Babiš kvůli vyhoštění v kontaktu s prezidentem Milošem Zemanem, který podle něj projevil zájem o některé informace. Za prezidentem Zemanem přijeli do lánského zámku kvůli vyhoštění členů ruského diplomatického personálu ředitel BIS Michal Koudelka a ministryně obrany Karla Šlechtová (za ANO).

K vypovězení ruských diplomatů se připojily i další státy EU.

Bývalý agent ruské vojenské rozvědky a pozdější spolupracovník britské tajné služby Skripal a jeho dcera byli začátkem měsíce v jihoanglickém Salisbury terčem útoku nervově paralytickou látkou označovanou jako novičok. Británie z otravy viní Rusko a vyhostila 23 ruských diplomatů, Kreml obvinění rezolutně odmítá a na rozhodnutí Londýna odpověděl recipročními kroky.

Autor: 
ste, mh
Zdroj: 
ihalo.cz