Jiří Dolejš: Jaká bude další etapa vyjednávání o vládě?

10. 4. 2018

Krach jednání s ČSSD o vládě je jedna z největších politických porážek šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Po nezdaru s koalicí s ČSSD se mu čas pořádně zkrátil a současně tím, že má prázdné ruce, odevzdal klíčový vliv do rukou tak silného hráče jakým je prezident Zeman. Lze přitom říci, že v této hře nervů selhaly obě strany.

Šéf ANO podcenil, že jedná s politickou stranou, kde je důležitý také hlas členské základny. Nelze tyto lidi mediálně napadat jako podrazáky, aniž by u nich nedošlo k mentálnímu zlomu. Pak už ani předhozená kost v podobě jinak luxusní nabídky pěti resortů nestačila na nakumulovanou nedůvěru a naštvanost.

ČSSD zas působila poněkud schizoidně, jestli chtěla ve vládě pracovat pro svůj program, anebo být v opozici vůči trestně stíhanému Babišovi po boku tzv. demokratického bloku. Usilovat o oslabení mnohem silnější ANO přehnanými požadavky na silová ministerstva potvrdilo, že kdo chce moc, nakonec někdy nemívá nic.  

Zarážející je, že ve finále dosud věcně vedená jednání se zasekla na boji o post, jako by prioritou nebylo, co se bude dělat pro lidi, kteří už jsou z půl roku trvajícího jednání netrpěliví. Samotný spor o ministerstvo vnitra působil dojmem, že snad jde spíš o to, kdo bude zahlazovat stopy na tomto silovém resortu – jestli ČSSD, anebo ANO.

Nyní se ukáže, jak vážně myslel prezident svá slova: »Jasně jsem řekl, že předčasné volby nevypíšu«. Sehnat 120 hlasů na rozpuštění Sněmovny je samozřejmě problém. Co tedy vymyslí, když aliance hnutí ANO s ODS naráží na vzájemně agresivně vyhloubené příkopy? Nouzové variantě přímé podpory od SPD se zase brání podstatná část významných aktérů v hnutí ANO.

Úvaha, že Zeman zruší pověření Babiše (stále ho nejmenoval), tak jiný premiér by sice otevřel nové varianty, ale lze očekávat, že šéf ANO bude na svojí suverénní pozici trvat, a tak tu máme neshodu tentokrát mezi Babišem a Zemanem. Lze tedy očekávat něco jiného?

Menšinová vláda by si například po získání důvěry musela poradit sama. Tomu odpovídá subtilnější postup. Ti, kteří nechtějí aktivně stát po boku nevypočitatelného hnutí ANO, mohou jen státotvorně snížit kvorum odchodem ze sálu. Taková státotvornost ale předpokládá, že s vyjednávajícími stranami nebude jednat Andrej Babiš s takovým despektem, jako dosud. Ty jsou totiž odpovědné hlavně svým voličům.

Autor: 
Jiří DOLEJŠ, poslanec a místopředseda ÚV KSČM