Václavák středa: Žádnou válku naším jménem!

19. 4. 2018

Ve středu 18. dubna se na Václavském náměstí v Praze konala demonstrace "Žádnou válku naším jménem!", účastnil jsem se v rámci kontingentu Českého mírového hnutí.
Lidé protestovali proti bombardování svrchovaného státu Sýrie, které uskutečnily v sobotu Spojené státy americké, Velká Británie a Francie. Na improvizované tribuně promluvili i zástupci KSČM, ČSSD, Strany demokratického socialismu, Alternativy zdola, Levé perspektivy, Odborového sdružení Čech, Moravy a Slezska, Levicových klubů žen, Českého mírové hnutí, KSM a dalších organizací.
1. Udržení míru musí mít jednu z nejvyšších lidských priorit.
2. Žádná raketa není mírová, žádné bombardování není humanitární.
3. Z hlediska mezinárodního práva je vojenský útok na druhý stát zločinem, nejde-li o sebeobranu, nebo o akci s mandátem RB OSN.
4. I v mezinárodním měřítku se musí rozhodovat podle pravdivých faktů, nikoli na základě neověřených spekulací. Zločin se nesmí trestat zločinem.
5. Každá vojenská agrese samozvaných četníků či šerifů vedla v minulosti ke zhoršení situace v napadených zemích a k ještě větším následným útrapám či exodu tamějších obyvatel.
6. Odmítáme redukci mezinárodního práva na právo silnějšího, které především vyhovuje jeho mocenským a ekonomickým zájmům.

Autor: 
Zdeněk Štefek, zastupitel Středočeského kraje za KSČM
Zdroj: 
FB ZŠ (vítr)