L. Šedivý: Věznice na táborském Všechově? Učiníme vše pro zastavení tohoto projektu

26. 4. 2018

Jako zastupitelé za KSČM jsme se již mnohokrát na jednání táborského zastupitelstva ostře vymezili proti plánům vězeňské služby postavit na všechovském letišti novou věznici pro 800 odsouzených za 2 miliardy korun. Také my jsme proto podpořili na posledním dubnovém jednání zastupitelstva materiál, který je zásdně proti tomuto projektu. Zrovna tak jsme hlasovali proti případné změně územního plánu, která by byla v případě výstavby věznice nutná.

Nyní si jen dovoluji shrnout naše důvody.

Nová pracovní místa? Ostrahu zabezpečují příslušníci vězeňské služby, úklid, kuchyni, a další práce vězňové. Profit pro zdejší obchodníky? Potraviny se objednávají centrálně, zrovna tak jako praní prádla a údržba budov. Krajina? Znehodnocení poměrně zachovalého kusu přírody, hluk a prach spojený s dopravou, světelný smog a hlavně. Je třeba využívat prázdné objekty po armádě, kterých máme na jihu Čech desítky (například i v nedalekých Drhovicích), a ne stavět nové.

Podle mého názoru je termín stavby v příštím roce nereálný. Byla by totiž nutná změna územního plánu, kterou neschválíme, územní a stavební řízení, projekční práce a samotná výstavba také trvají mnoho měsíců. To se prostě nedá reálně stihnout.

Obyvatelům Tábora mohu slíbit, že pokud by plány vězeňské služby začaly nabývat konkrétních rysů, učiníme jako zastupitelé za KSČM vše k zastavení tohoto projektu. Včetně iniciace místního referenda. Nebyly bychom první město, kde zájmy a názory lidí zastaví už započatou stavbu věznice. Jako například v Říčanech.

Autor: 
Ladislav Šedivý, předseda OV KSČM Tábor a zastupitel za KSČM
Zdroj: 
L. Š. (vítr)