Z minulosti jsme se poučili. Komunisté by v roce 1948 stejně volby vyhráli, říká k Zemanově výtce šéf KSČM

4. 5. 2018

Nejsme nostalgickou politickou stranou. Jsme pro pluralitní politický systém, tedy pro více politických stran, srovnává rozdíly mezi československou KSČ a současnou KSČM staronový předseda strany Vojtěch Filip. V čele KSČM stojí už 12 let. Předsednický post Vojtěch Filip nedávno obhájil jen těsně, když porazil na stranickém sjezdu Josefa Skálu označovaného za konzervativce nebo i stalinistu. Šéf komunistů ale ve Výzvě odmítá, že by se jeho strana nepoučila z minulosti.

„Jsme pro pluralitní vlastnické formy. Jsme jedinou stranou na politické scéně, která chrání veřejný majetek. Ústava říká, že všechny formy vlastnictví jsou si rovny a že si zaslouží stejnou ochranu. A tady se klidně vykládá o tom, že se má zprivatizovat to nebo ono. A vůbec se nemluví o tom, jestli se tomu veřejnému sektoru má zachovat určitý prostor,“ říká Filip.

Komentuje i výtku prezidenta Miloše Zemana, který na nedávném sjezdu KSČM vyzval stranu k pokání za její minulost a označil únor 1948 za prohru.„Je to názor prezidenta. Kdyby KSČM v roce 1948 nenavrhla jednotnou kandidátku Národní fronty, tak ty volby stejně vyhrála,“ říká Filip.

Celý článek zde.

Autor: 
S zprávy
Zdroj: 
FB S zprávy, (vítr)