Nečekané ohrožení

14. 12. 2019

Útok počítačovým virem znamená velký problém. V současné době je kybernetická bezpečnost jednou z priorit pro náš stát. Napadení nemocničního IT systému je natolik zrůdné, že se mi příčí uvěřit, že jej spáchal normální člověk. Při představě, jak masivní může být ohrožení lidských životů, mi běhá mráz po zádech. Provoz benešovské nemocnice, která byla kryptovirem napadena, byl paralyzován a nemocnice funguje omezeně. Kolik lidí tak bylo ohroženo, kolik jich prožilo strach o své blízké, nelze říct. Někteří pacienti byli převezeni do jiných nemocnic. Lékaři i v těchto těžkých podmínkách spolu se sestrami situaci zvládli. Práce, která je sama o sobě těžká, tak dostala další ránu. Nebude jednoduché původce tohoto nelidského ataku identifikovat. Trest si zaslouží ten nejpřísnější. Lékařům i zdravotnímu personálu patří poděkování. Rozhodně je třeba exemplárně trestat ty, kteří ohrožují naše životy. Vždyť život je nenahraditelný dar.

Miloslava Vostrá, poslankyně a předsedkyně Rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR