Kam zmizela slušnost a tolerance

20. 2. 2020

Včera byl jmenován ombudsman Stanislav Křeček. Ve čtvrtek ráno blokovali demonstrující vchod na úřad Veřejného ochránce práv. Zasahovat musela policie. Jeden z protestujících tento čin obhajuje tím, že mu vadí Křečkovy údajné diskriminační a rasistické názory. Zvolení je prý projevem tmářského vztahu k ochraně lidských práv občanů. Jistě si všimneme, že zaznělo slovo „údajně“. Nový trend, kdy si někteří chytrolíni hrají na jasnovidce a dopředu vědí, jak se bude člověk chovat, může způsobit ataky i na ty, kteří zachovávají základní slušnost a dodržují zákony naší republiky. Doba se změnila a vyřizování si účtů prostřednictvím veřejného prostoru se stalo módou, která je vlastně zneužívána těmi, kteří chtějí dosáhnout moci a vlivu nezákonným způsobem.

Máme zde mnoho problémů, je třeba řešit zvyšující se agresivitu, která ve společnosti působí zlo, kůrovce, nebo také výdaje za léky. Ty se meziročně zvýšily o 8,4 %. Zvýšení cen léků je podstatnou zátěží.

V Praze řidič taxi doslova vyhodil na ulici slepou ženu i s jejím vodícím psem. Důvodem bylo, že nechtěl v autě vodícího psa. Ale takové problémy protestující proti ombudsmanovi evidentně, stejně jako Milion chvilek, neřeší. K řešení je tu i problém s hraboši, kteří díky mírné zimě budou dál působit škody zemědělcům, kteří si jen stěží dokážou sami pomoci bez vlivu státních institucí. Na internetu můžeme vidět brutální rvačky dětí, kde dospělí někdy přihlíží a nezasáhnou, aby takovýmto bitkám zabránili. Podle psychologů se jedná o novodobou formu „zábavy“, děti si bitky natáčí a umisťují na internet. S mnohými věcmi, které ničí naši společnost, si nevíme rady. Určité skupiny lidí pak staví do popředí témata, jež uměle vytváří nesváry a člověk, kterého se týkají, mnohdy ani netuší, čím si zasloužil takovýto nechutný zájem.

Bohužel, moderní doba pomocí sociálních sítí umožňuje šířit vylhané názory a tím může zcela zvrátit život člověka. Každý z nás má jistě dost svých povinností, práce i témat k řešení. Vytváření umělých kauz je třeba důrazně odsoudit. Všichni máme stejné možnosti snažit se o zlepšení běžného života. Senioři, ženy samoživitelky, rodiny s malými dětmi, studenti, ti všichni dovedou říci spoustu nepovšimnutých námětů, které by zasloužily urychlené řešení. Jedním z nich je i zákon o vodících psech. Ombudsman v roce 2010 prosazoval doporučení na přijetí zákona, jenž by upravil postavení vodících psů. Tento zákon chybí dodnes, ale to zřejmě brněnské protestující proti Stanislavu Křečkovi ani Milion chvilek příliš nezajímá. Ve věcech, které mohou občanům pomoci, by se měly politické strany v Poslanecké sněmovně ČR snažit vždy domluvit. KSČM se o dohodu snaží pokaždé. Někdy s větším, jindy však i s nulovým výsledkem, což je rozhodně škoda pro všechny.

Autor: 
Pavel Kováčik, předseda Poslaneckého klubu KSČM