Pěnčíková: Za nutnou považuji změnu vodního zákona

10. 8. 2021

Loňskou ekologickou havárii v řece Bečvě nemusely způsobit kyanidy, míní někteří z těch, kteří v pondělí ve Zlíně mluvili se členy sněmovní vyšetřovací komise. Podle jejích zástupců je třeba také zmapovat jednotlivé výpusti vedoucí do řek. Závěrečnou zprávu by měla vyšetřovací komise předložit Poslanecké sněmovně v září. Její součástí by měl být návrh na změnu legislativy, řekli zástupci komise.

Podle její předsedkyně Marie Pěnčíkové (KSČM) se členy komise mluvila ředitelka Krajské hygienické stanice ve Zlíně, zástupci Hasičského záchranného sboru ČR nebo profesor Ivan Holoubek z Masarykovy univerzity, který je expertem na znečištění životního prostředí. Jimi prezentované informace se podle Pěnčíkové částečně rozcházely.

Za nutnou považuje změnu vodního zákona. „Ne všechno probíhalo po havárii tak, jak bychom si představovali,“ uvedla poslankyně. „Je potřeba upravit některé postupy, aby proces řešení havárie byl rychlejší, striktnější a pružnější. Protože vyhodnocování vzorků v řádu dnů až týdnů je dlouhá doba,“ řekla Pěnčíková.

S komisí v pondělí mluvilo šest osob. Na další zasedání, které by se mělo uskutečnit příští týden, komise podle Pěnčíkové prozatím předvolala osm lidí, kteří už však budou v roli svědků. Objevit by se mezi nimi měli například i policisté.

Více v článku včetně videozáznamu - https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3352600-snemovni-komise-si-predvola...

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
ČT24