Marta Semelová: Klobouk dolů před kantory a klobouk dolů před rodiči

15. 9. 2021

Bývala poslankyně a vedoucí kandidátka pražské kandidátky KSČM Marta Semelová byla hostem v předvolební debatě Blesku na téma školství. Pozvání do studia Blesku přijali také poslanec a hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO), exministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). Za opoziční koalice dorazil poslanec a primátor Plzně Martin Baxa (ODS), hájící barvy Spolu, a za PirStan dvojice Lukáš Bartoš (Piráti) a Jan Berki (STAN).

Témata úterní debaty byla přitom jasná. Česko bylo mezi zeměmi, které měly během pandemie covidu v Evropě nejdéle zavřené školy. Distanční vzdělávání způsobilo komplikace nejen žákům, ale i učitelům a v neposlední řadě rodičům. S přibývajícími případy nákazy covidem-19 přitom panují obavy, zda se i na podzim budou zavírat školy, byť vládní představitelé momentálně plošné lockdowny odmítají. To jsme slyšeli ale i loni na podzim.

„Nejen vzdělání, ale i zdraví na prvním místě, mrzí mě, že mnohdy politici netáhli za jeden provaz. Měli by naslouchat odborníkům a na základě jejich doporučení rozhodovat, vyčetla politikům bývalá poslankyně a bývalá kantorka Marta Semelová z KSČM, načež kritizovala zmatečná vyjádření v průběhu pandemie.

„Klobouk dolů před kantory a klobouk dolů před rodiči,“ ocenila dospělé za zvládnutí distanční výuky. „Učitelé mají mnohdy problémy, že se jim zhoršil zrak a zhoršily se také závislosti – především pak kyberšikana,“ dodala Semelová. Právě kyberšikany chce KSČM uzákonit jako trestný čin.

Záznam debaty najdete na TV Bleskhttps://tv.blesk.cz/video/7208829/cely-zaznam-dalsi-zavirani-skol-a-co-o...

Mediální úsek ÚV KSČM
FOTO - Blesk.cz / Marek Přibyl