Ivo Pojezný: Sport je stále podfinancovaný. Dluh na sportovním vybavení je kolem sto miliard. To jsou obrovské finanční prostředky

15. 9. 2021

Letos je to 100 let od vzniku KSČ, zároveň je ale v roce tohoto výročí možné, že komunisté vůbec poprvé vypadnou z Poslanecké sněmovny. Lídr jihomoravské kandidátky Ivo Pojezný ale věří, že se to nestane. „Předvolební průzkumy nám nikdy nedávaly velkou šanci, a dopadlo to vždy trochu jinak. Myslím, že dostaneme tak sedm nebo osm procent,“ odhaduje.

Poslední volby vám příliš nevyšly, třebaže průzkumy vás nepodceňovaly. Přišli jste o zastoupení v Brně i Jihomoravském kraji. Proč k tomu tedy došlo?
Máte pravdu. Naše politika je levicová, a pokud se daří státu, voliči nám nepřichází nebo se zaměří na jiné subjekty. Teď po koronakrizi uvidíte, že nám preference porostou.

Procházel jsem si váš program a napadá mě otázka: Jak moc máte rádi miliardáře?
Narážíte nejspíš na miliardářskou daň. Obecně proti nim nejsme, když ke svému bohatství přišli legální cestou.

Spíš se chci zeptat na to, zda chcete zdanit Andreje Babiše (ANO), jehož vládu jste donedávna podporovali a nejspíš teď doplácíte v preferencích na spojení vás jako komunistů s kapitalistou.
Proč ne, stejně tak chceme zdanit i další ústavní činitele. Když se na to ale podíváte z druhého pohledu, on je vlastně nejúspěšnější komunista.

Proto jste ho podporovali?
To v žádném případě. My ho nepodporovali jako osobu, ale kvůli plnění našeho volebního programu. Jakmile ho přestal plnit, podporu jsme odvolali.

Poslední kapkou byl pro vás nejspíš spor o deset miliard pro armádu.
To bylo víc věcí dohromady. U armády si stejně myslím, že peníze nebudou proinvestovány, protože armáda nedokáže žádný tendr udělat čistě. Proto dělali už dříve podvody. Stejně tak docházelo k podvodům ve sportovních dotacích, dnes tady máme kauzu pana Pelty.

V rozhovoru před čtyřmi roky jste mluvil o tom, že je sport obecně podfinancovaný. Jak se to zlepšilo?
Musím říct, že se to zlepšuje, ale i dneska je podfinancovaný. Dluh na sportovním vybavení je kolem sto miliard. To jsou obrovské finanční prostředky.

Na armádní technice jsou taky dluhy, proto tam jdou miliardy, aby se nakoupila nová armádní vozidla.
Pro koho?

Pro českou armádu přece.
A kdo s tím jezdí a kam? Já si myslím, že dnešní armáda není ani schopná udělat pontonový most přes Labe, kdyby došlo ke zřícení nějakých dvou mostů v okolí.

Vojáci nezasahují při povodních nebo nezasahovali nedávno na jihu Moravy při tornádu?
To máte pravdu, zasahovali. Mohli tam být ale rychleji, ne po pár dnech, ale po pár hodinách.

Celý rozhovor na iDnes.cz https://www.idnes.cz/brno/zpravy/volby-do-poslanecke-snemovny-2021-jizni-morava-kscm-ivo-pojezny-komuniste.A210913_626630_brno-zpravy_mls

Mediální úsek ÚV KSČM
iDnes.cz