Ludvík Šulda: Chceme, aby platy pedagogů dosáhly 130 procent průměrné mzdy

23. 9. 2021

Český vzdělávací systém rozebírali v předvolební debatě ČT lídři z Olomouckého kraje. Diskutovali o výši učitelských platů, rozebrali ale i otázky spojené s jednotlivými školskými stupni. Hosty debaty byli Radim Fiala (SPD), Ladislav Hynek (ČSSD), Marian Jurečka (SPOLU), Tomáš Müller (PirátiSTAN), Ladislav Okleštěk (ANO), Ludvík Šulda (KSČM) a Václav Vévoda (PŘÍSAHA). Debatu moderoval Jakub Železný.

Aby platy pedagogů dosáhly 130 procent průměrné mzdy, prosazuje KSČM, výdaje na veřejné vzdělávání by tak měly stoupnout na šest procent HDP. „Nedávat tolik peněz na obranu a na druhou stranu zdanit nadnárodní kapitál,“ řekl krajský lídr Ludvík Šulda, který je pro postupný útlum víceletých gymnázií. „Byly vytvořeny v určité době jako prestižní gymnázia pro nadané žáky. Postupně se z toho stalo, že tam chodí čím dál více žáků,“ zmínil s tím, že omezením víceletých gymnázií by se z nich opět staly školy pro nejnadanější.

Celou debatu si můžete pustit zpětně ze záznamu na České televizi https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3374504-platy-ve-skolstvi-maji-rust...

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
Česká televize