Vojtěch Filip k dotazu pana Lukáše ke krachu Bohemia Energy

15. 10. 2021

Vážený pane Lukáši,

na Váš dotaz v kontextu s Bohemia Energy, proč jsem s tím nic nedělal před volbami, resp. že jsem mohl něco říct, když bylo vše tak jasné, odpovím s dovolením poněkud příkřeji: Že ČEZ jako hlavní distributor elektrické energie zůstal majoritně v rukou státu a nebyl privatizován zcela, je velká zásluha KSČM.

Za další... kdybyste nám Vy a Vám podobní neházeli klacky pod nohy a místo častování bolševickou lůzou jste aspoň trochu reálně uvažovali, nemuseli by dnes občané trnout hrůzou z budoucnosti. Teprve teď se totiž všichni budeme divit, co s námi pravicová vláda udělá. Kdybyste mnozí nebyli zaslepeni Evropskou unií, byli bychom dnes v určování cen elektřiny mnohem svobodnější.

Že se Česká republika stala nedílnou součástí globálního byznysu, který pomíjí jakékoli sociální aspekty, na tom KSČM rozhodně nenese žádnou vinu. Víte, jaká je praxe? ČEZ vyrobí elektřinu (notabene tolik, že jí ještě může vyvážet), ovšem na burze ji de facto sám od sebe kupuje mnohonásobně dráž. Takto jsou nastavena pravidla vyděračského globálního byznysu.

Oslavovali jste povolební pád komunistů a já jsem teď zvědavý, kdo v nové sněmovně bude prosazovat zájmy občanů tak vehementně, jak jsme to činili my. Ano, nepovedlo se nám všechno a ani nemohlo, poněvadž jsme neměli tak silný mandát. Hlavně z toho důvodu, že spousta občanů podlehla iluzi, že tenhle nový, polistopadový svět, je samospasitelný, že nám z Bruselu budou létat pečení holubi přímo do úst. Nebudou, vážený pane.

Vojtěch FILIP, 1. místopředseda Poslanecké sněmovny
fb