Oldřich Bubeníček: Jak to před sjezdem vidím já

21. 10. 2021

Poslední komunista ve významné volené funkci.

Po dlouhých odkladech nastává den, kdy komunisté budou řešit své problémy. Stálo by za to napsat problémy s velkým P. Komunistická strana Čech a Moravy se dostala nad propast, kdy další špatný krok může být krokem posledním.

A to vše ve výročí 100 let od založení. Hodně smutné připomenutí.

Delegáti sjezdu mají obrovskou odpovědnost, na to by neměli zapomenout. Ať dopadne sjezd jakkoliv, bude část členů opět nespokojena, ale měla by to být jen malá část.

Kandidátů na předsedu a místopředsedy strany je mnoho a někteří to snad ani nemyslí vážně. A pokud ano, nemají ponětí o vedení politické strany. Možná bude opět divadélko a někteří se přihlásili o funkci jen proto, aby mohli říci: já odstupuji, ale dávám hlas tomu a tomu, dejte mu ho také.

Kandidátem na předsedkyni je i europoslankyně Kateřina Konečná. Poslední komunista ve významné volené funkci. A pokud bude zvolena, musí si tuto funkci ponechat.

Kvůli médiím i kvůli politikům ostatních stran.

Přečetl jsem si její volební výzvu Silný tým pro krizové období. Zajímavé čtení, které odpovídá realitě současné KSČM.

S kým by chtěla spolupracovat?

Marie Pěnčíková, Milan Krajča, Petr Šimůnek, Leo Luzar, Jarek Komínek

Osobně neznám Marii Pěnčíkovou, ale dobře ji zná sama Konečná, jinak by ji do týmu nenominovala.

Petr Šimůnek je poctivý dělník strany. Znám ho mnoho let a nikdy nezklamal.

Milana Krajču pamatuji ještě jako hodně mladého bojovníka, v posledních letech dozrál a v politice má stále hodně před sebou.

Leo Luzar již ve vedení strany pracoval a zkušeností má na rozdávání.

No a nakonec Jaroslav Komínek, jakožto můj náměstek, byl osm let můj nejbližší spolupracovník ve vedení Ústeckého kraje.

Co se mi líbí, je věková vyváženost týmu s perspektivou do dalších let. A pokud si Kateřina sestavila tento tým, tak určitě zvážila, kdo v něm bude a s kým chce spolupracovat.

 Když jsem byl nedávno oslovován, abych kandidoval do vedení strany, říkal jsem jediné. Do vedení musí přijít lidé o generaci mladší než jsem já, se zkušenostmi alespoň s krajské politiky. A to si myslím, že tým Kateřiny Konečné splňuje.

Jasně se vyjadřuje i proti „zaručeným“ informacím, že bude prosazovat prodej majetku strany. Ale majetek musí být využit a nájem přináší peníze.

Zde již záleží na šikovnosti okresních funkcionářů. Nemusí pršet, ale může stále kapat. Finance se stanou jedním z limitů pro nové vedení. A je úplně jedno, kdo v něm bude.

 Plně podporuji zachování okresních výborů. V každém okrese je potřeba nějaké centrum, hlavně v rozlohou velkých okresech. Budeme si muset zvyknout na skromnější podmínky a podívat se, jak to dělají jinde.

A důležité budou osobnosti v okresech i místech. Proč v 290tisícovém Štýrském Hradci, který je druhým největším městem v Rakousku, vyhrála volby Rakouská komunistická strana s 29 procenty?

Protože měla v čele Elke Kahrovou, která je po dlouhá léta známá v bytové politice pro „obyčejné“ občany. Ve vedení města již byla a jsou za ní výsledky.

A co bude pro nové vedení těžký úkol

Otázka Haló novin. Až nyní si možná řada členů uvědomila jejich význam. Denně zde můžeme veřejně prezentovat názory, nyní již jen krajských a místních zastupitelů.

Ale také jediné europoslankyně. Názory na světové, republikové či místní události. Ale také číst o lidech, kteří dělají něco navíc, než je jejich povinnost, dělají to pro jiné.

Haló noviny jsou dostupné na většině prodejních míst. Ale stojí hodně peněz i při mini-redakci. Snad se nějaké rozumné řešení najde.

Autor: 
Oldřich Bubeníček, ex hejtman Ústeckého kraje
Zdroj: 
Vlastní fb