Petra Prokšanová: Neberte si na Vánoce půjčky

6. 12. 2021

 A zase po roce budou tu Vánoce. A jak se blíží, v televizi přibývá nejen pohádek, ale i reklam na finanční půjčky. HomeCredit a Provident snižují úroky a slibují, že se určitě domluvíme. Jiný poskytovatel půjček Zonky na to jde fikaně a doporučuje na Vánoce si nepůjčovat. Zřejmě má zjištěno, že si od těchto "lidumilů" rádi půjčíme po Vánocích.

Chápu, že všichni chceme mít pěkné Vánoce, štědře prostřený stůl a pod stromečkem hodně dárků, hlavně pro děti. Doba je ale zlá, statisíce lidí jsou v exekucích už dnes, samoživitelky sotva vyjdou ke konci měsíce, seniorům už ani nezbývá na platby energií. Nezhoršujme si to dalšími půjčkami a odkládáním finančních problémů na potom.

Proto vás prosím, neberte si na Vánoce půjčky. Zkuste to jinak!

Nepodléhejte tlaku, že dobré Vánoce budou jen ty s drahými dárky!

Zkuste dárky vyrobit. Populární jsou krabičky pro partnera, do kterých naházíte na lístečkách napsané "dárky" a obdarovaný si pak třeba každou neděli jeden vylosuje. Můžete tak darovat třeba snídani do postele, masáž, nebo že za něj vyvenčíte psa.

Dárky "z druhé ruky" pro děti se dají snadno sehnat v sousedských Facebookových skupinách. Stačí se zeptat. Děti nehledí na originální balení nebo malou oděrku na hračce. Ze spousty hraček děti rychle odrostou, a tak mohou jít dělat radost o dům dál. Nemusíte navíc platit za poštovné.

Dárky se dají taky dobře sehnat na SWAPU. Tedy třeba ve Facebookových skupinách, kde lidé mezi sebou mění věci, které nepotřebují. Někdy prostě dostanete dárek, který se vám nehodí, nebo si koupíte džíny, do kterých určitě zhubnete a ty věci pak zbytečně leží ve skříni, tak proč je nevyměnit za něco, co se vám teď hodí víc. Lidé taky věci rádi mění za domácí dobroty. Takže pokud děláte dobré marmelády, máte výhodu.

Zkusme Vánocům vrátit jejich skromnost a pokoru. Vždyť nejdůležitější je, abychom byli spolu, měli se rádi a nezbláznili se z toho všeho.

Fotogalerie

Autor: 
Petra Prokšanová, předsedkyně Komise mládeže ÚV KSČM
Zdroj: 
fb