KSČM je pro spolupráci, mírovou politiku a odzbrojení

8. 12. 2021

Otázky Haló novin pro místopředsedu ÚV KSČM Milana Krajču.

Jak hodnotíte usnesení senátorů směrem k vládě, tj. zaujmout jednotný sankční postup vůči »destabilizujícímu« chování Ruska?

My jako KSČM dlouhodobě a zásadně odmítáme politiku různých sankcí, ať už jsou namířeny proti Rusku nebo dalším zemím. Jsme přesvědčeni, že taková politika nepřispívá ke stabilizaci poměrů v Evropě a ve světě. Naopak sankce jsou součástí stupňující se kampaně za destabilizaci vztahů na našem kontinentě. S dalšími navrhovanými sankcemi vůči Rusku proto rozhodně nesouhlasíme.

Česká republika by měla podle senátního výboru prosazovat posílení obranyschopnosti východního křídla NATO, co na to komunisté?

Jestliže mám jmenovat nějaký subjekt, který v Evropě především ohrožuje mír v Evropě, tak na prvním místě je to jednoznačně NATO. Severoatlantický pakt je od svého založení v roce 1949 agresivním vojenským paktem, a to se nemění, naopak se to opakovaně prokazuje. KSČM vždy vystupovala proti členství ČR v NATO a aktivitám NATO u nás i jinde ve světě. Nejinak je tomu i ve vztahu k tzv. posilování východního křídla NATO. To by prakticky znamenalo více vojenských základen, více provokačních vojenských manévrů NATO ve východních členských státech tohoto paktu, což by vyvolalo jen další zvyšování napětí, další destabilizaci a – řekněme si to na rovinu - nebezpečí války.

Čeští pravicoví politici odmítají účast vládních činitelů na zimních olympijských hrách v Pekingu. Co vy na to?

Olympijské hry jsou mimořádná sportovní událost, svátek nejen pro sportovce, ale i pro sportovní fanoušky. Věřím, že olympiáda navzdory složité situaci - máme tady také ještě ve světě nezdolaný COVID-19 - proběhne úspěšně a že i čeští olympionici přivezou mnoho medailí. Různá protičínská a antikomunistická prohlášení a postoje pravicových politických představitelů právě v souvislosti s konáním olympiády v Číně vnímám jako účelová a jednostranná. Za KSČM takovéto postoje odmítám a přeji olympijských hrám v ČLR a jejich účastníkům úspěch.

Jaký je váš názor na případného budoucího ministra zahraničí Jana Lipavského z Pirátů?

Pokud by se stal ministrem zahraničních věcí Jan Lipavský, zahraniční politika ČR by dle mého názoru pokračovala špatným směrem. Z názorů, které publikuje a zastává, je zřejmé, že kopíruje politiku USA, Evropské unie a NATO. Žádné iluze ohledně Pirátů a jejich politiků nejsou namístě. My jako KSČM prosazujeme zásadní změnu zahraniční politiky tak, aby byla orientována na mezinárodní spolupráci se všemi národy, mírovou politiku a odzbrojení, aby vycházela ze suverenity naší země.

Autor: 
Monika Hoření
Zdroj: 
halonoviny.pdf (8.12.2021)